Lassan elfogynak a magyarok Erdélyből: 30 év alatt 5 millióan hagyták ott Romániát

Pénzcentrum2023. január 11. 10:15

Egyre jobban felgyorsul a magyarok fogyása Erdélyben: egy friss népszámlálás szerint 19 millióan laknak az országban, azonban a G7 információi szerint ez a szám a valóságban a 18 milliót sem éri el. Holott a rendszerváltás idején az ország lakossága még 23 millió fő fölött járt.

Tíz évvel ezelőtt még egy utólagos helyreigazítás segítségével sikerült 20 milliós országként feltüntetni Romániát, azonban a friss népszámlálásnál erre esély sem volt. A mostani 19 milliós szám a romániai demográfusok szerint irreális, a nagyfokú elvándorlás miatt a tényleges népesség a 18 milliót sem érheti el, holott 30 évvel ezelőtt, a rendszerváltáskor még 23 millióan voltak.

 Bár a jelenlegi jelentés még csak gyorsjelentés, de az első adatok is a magyarok drámai, 225 ezeres csökkenéséről és alig egymilliós megmaradó magyar lakosságról szóltak.

Korábban a magyarok romániai átlagot meghaladó természetes veszteségét ellensúlyozta, hogy a magyarok között kisebb volt az elvándorlás. Most ez már nincs így, és megfigyelhető az identitásvesztés is, hiszen tíz év alatt megduplázódott a magyar nyelvű románok száma az önbevallások szerint. Ténylegesen ezek alapján olyan 130 ezres lehetett az erdélyi magyarok vesztesége az elmúlt tíz évben

– mondta el Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke, aki hozzátette, hogy ennek a fogyásnak nem az elvándorlás a fő oka, hanem az elöregedés és a kettős állampolgárság.

Címkék:
magyarország, románia, erdély, magyar, elvándorlás, jelentés, magyarok, friss,