Magyar euró? Még Bulgáriában és a Romániában is hamarabb vezetik be a közös valutát

Pénzcentrum2023. január 6. 09:33

Kiszámíthatóbb gazdasági környezetet jelentene az euró bevezetése a szakértők szerint, alacsonyabb inflációt és csökkenő kamatokat eredményezne. Ennek ellenére Magyarországon még céldátum sincs, jelen állsá szerint a bolgárok és a románok is hamarabb fogják euróban kapni a fizetésüket, mint a magyarok.

Horvátországban január elsején tértek át a közös uniós fizetőeszköz, az euró használatára. Bár az euróban kapott fizetésnek a horvátok többsége vélhetően örül, az árak elszabadulásától sokan tartanak - írja az rtl.hu a Euronews alapján. A horvát kormány azonban nagyon bizakodó. Marco Primorac pénzügyminiszter a Politico-nak azt mondta: az ország államadóssága meredeken csökkenni fog a következő években, és azt remélik, az euró az infláció hatásaitól is segít majd megvédeni a horvát gazdaságot.

Mostanra csak hét tagállam maradt, ahol saját fizetőeszközt használnak. Vannak köztük olyanok, akiket a gazdaságuk teljesítménye alapján tárt karokkal fogadnának: például a svédeket – ők azonban egy 2003-as népszavazáson úgy döntöttek, hogy nem fogják bevezetni. 

A dolgok jelenlegi állása szerint a bolgárok és a románok is hamarabb fogják euróban kapni a fizetésüket, mint a magyarok. A közös fizetőeszközt Bulgáriában jövő év elejétől szeretnék bevezetni, Romániában pedig 2029-től. A magyar kormánynak azonban már céldátuma sincs. „Nincs napirenden és nem szorgalmazom” – ezt válaszolta a miniszterelnök a tavaly év végi sajtótájékoztatóján, amikor az euró előszobájának számító árfolyammechanizmusba történő belépésről kérdezték.

 

Címkék:
euró, európa, horvátország, európai unió, románia, magyarok, eurózóna, euróbevezetés, bulgária,