Fitch: vége a csökkenő kamatok időszakának - tartósan drága hitelekkel számolhatunk a jövőben?

Pénzcentrum2022. november 22. 20:15

A magas infláció nyomában járó emelkedő kamatok véget vetettek a kedvező globális államadósság-finanszírozási kondíciókkal jellemzett időszaknak - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett éves helyzetértékelésében. A nemzetközi hitelminősítő a szuverén adósok jövő évi kilátásairól összeállított tanulmányában kiemeli azt a várakozását, hogy az emelkedő kamatoknak tartós hatásuk lesz az államadósságok piaci finanszírozásának költségeire.

A Fitch szerint ennek különös jelentősége van a szuverén osztályzatok szempontjából, tekintettel az államadósság-terhek 2019 vége óta bekövetkezett széles bázisú és jelentős növekedésére. Ha a Fitch besorolási listáján szereplő államadósok 2019 óta bejelentett jegybanki kamatemeléseinek 125 bázispontos mediánszintje teljes mértékben és azonnal érvényesülne a kamatkötelezettségekben, a globális államadósság-tömeg kamata 2023-ban 1100 milliárd dollárral növekedne - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings megjegyzi ugyanakkor, hogy ez nem fog megtörténni, hiszen a mindenkori kamatszintek és a tényleges fizetési időpontok nem esnek egybe, tekintettel a különböző lejárati profilokra. A hitelminősítő szerint azonban a folyamatosan csökkenő kamatokkal jellemzett nagyon kedvező adósságdinamikák korszaka - különösen a fejlett gazdasági térségekben - véget ért.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint jövőre az amerikai és az euróövezeti gazdaságban is recesszió lesz. A cég kiemeli, hogy a világ e két legnagyobb gazdasági erőcentrumában 1980 óta mindössze negyedszer fordul elő egyidejű visszaesés. A Fitch várakozása szerint a recesszió az euróövezetben előbb - már az idén - elkezdődik és mélyebb is lesz, mint az amerikai gazdaságban, tekintettel a földgázellátási válságra, amely az energiaárak jelentős kilengését okozta.

A Fitch Ratings listáján szereplő szuverén adósok besorolási kilátásai csaknem kiegyensúlyozottak, de az idei év a legrosszabbak között volt a feltörekvő térségi államadós-osztályzatok leminősítései szempontjából - áll a tanulmányban. A hitelminősítő közölte: az átlagos globális államadós-besorolási szint valamelyest elmarad a "BBB mínusz"-tól - ez a befektetési ajánlású és a befektetésre már nem ajánlott kategóriák határa -, de a globális átlagon belül a feltörekvő piaci szuverén adósságosztályzatok átlaga minimálisan "BB mínusz" felett jár, vagyis a spekulatív sávban van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Fitch Ratings már három éve "BBB"-re - vagyis egy fokozattal a "BBB mínusz" határszint fölé - javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását, amelyre stabil kilátást tart érvényben. Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service a minap Londonban ismertetett éves előrejelzésében közölte, hogy negatív hitelképességi kilátást adott 2023-ra a világgazdaságnak. A cég indoklása szerint az infláció lassulásnak indul ugyan jövőre, de az élelmiszer- és az energiaárak továbbra is magasak lesznek, hátráltatva a globális növekedést.

A Moody's prognózisa az idén még 3 százalékos, jövőre azonban 1,7 százalékra lassuló globális GDP-növekedést valószínűsít reálértéken. A Fitch Ratings új negyedéves prognózisa 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra szintén mindössze 1,7 százalékos növekedéssel számol a világgazdaságban.

Címkék:
államadósság, gazdaság, globális, mínusz, gazdasági válság, recesszió, gazdasági visszaesés, fitch, hitelminősítő, fitch ratings,