Kicsoda Lantos Csaba: podcastunkban mesél gyerekkoráról, karrierjéről az új energetikai miniszter

Pénzcentrum2022. november 14. 12:48

Ma délben jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy december 1-től önálló energetikai minisztérium alakul, melyet az üzletemberként ismert Lantos Csaba vezet majd. A hírek már korábban felreppentek arról, hogy ő lehet az új hivatal minisztere, azonban kérdéses volt, elvállalja-e a posztot. Most már hivatalossá vált, hogy ő lesz az önálló energetikai minisztérium vezetője. Lantos Csaba februárban volt a Pénzcentrum podcastjának vendége, amelyben a késői szocializmusról, devizahitelekről, OTP-ről és a tőzsde hőskoráról beszélgettünk a leendő miniszterrel. 

Az Első Yard, a Pénzcentrum podcastsorozatának ötödik adásában Lantos Csaba befektető, a '90-es évek legfontosabb hazai befektetési bankjának, a Creditanstalt volt vezetője, az OTP Bank korábbi vezérigazgató-helyettese volt a vendégünk. A februári epizód a leendő energetikai minisztérium vezetőjéről szól.

A ma már befektetőként dolgozó Lantos  Csaba 1962. január 28-án született, majd pedig Hódmezővásárhelyen és Nyíregyházán nőtt fel. "Egyik ágon a nagyszüleim meghaltak a világháborúban, úgyhogy ott a jóapám árva gyerekként nőtt fel, a másik ágon meg kulákok voltak" – mondta el Lantos Csaba az Első Yardban. Iskoláséveiről is beszélt a podcastban, ezen túlmenően pedig többek között arról is, hogy

  • mi inspirálta első befektetését, melynek keretén belül két telket vett Telkiben a ’80-as években;
  • miért nem lett – eredeti tervei ellenében – városszociológus;
  • mi volt az a pont, amikor megérezte, hogy hamarosan vége lehet a szocializmusnak;
  • milyen volt a korai magyar tőzsde;
  • miért hagyta ott a Creditanstaltot az OTP Bank ajánlatáért;
  • és hogy miért nem keresett az OTP Bank után már új állást.

Nyíregyházán érettségizett a Krúdy Gyula Gimnáziumban. A gimnázium és az egyetem között bevonult katonának. Majd az akkori nevén a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemre került, ahol a Rajk László Szakkolégium tagja lett. Itt erős személyes ismerősi körre tett szert, mások mellett kollégiumi társa volt a jelenlegi MOL-vezér, Hernádi Zsolt is. Ugyanabban a kisszövetkezetben dolgoztak a szakkollégium alatt, melyek a későbbi gazdasági miniszter, Chikán Attila unszolására hozták létre.

Én voltam az elnök, a Hernádi meg a főkönyvelő

– emlékezett vissza Lantos. Ugyanebben az időszakban ráláthatott egy másik szakkollégium, az akkor alakuló Bibó István Szakkollégium életére is, így pedig megismerhette a későbbi Fidesz több fontos egyéniségét is, köztük Orbán Viktor miniszterelnököt. Viszont Lantos, sok szakkollégistától eltérően, nem a politika felé fordult, hanem a diplomázás után nem sokkal az akkor alakuló kétszintű bankrendszerben kezdett dolgozni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

1997-ben a Creditanstalt hazai vezetőjévé vált, és már ebből a pozícióból váltott 2000-ben, amikor az OTP Bankban lett a lakossági terület vezetője. 2007-ben pedig összejött neki, amiről sok vállalati szakember csak álmodik: 45 éves korára a maga ura lett, azóta ugyanis főállásban saját befektetéseit menedzselte. Most pedig a legfrissebb bejelentés szerint december 1-től energetikai ügyi miniszter lesz.

Címlapkép: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

Címkék:
energia, rezsi, bank, rezsicsökkentés, otp, gazdaság, minisztérium, energetika, miniszter, energiapolitika, rezsiemelés, lantos csaba,