Megszólalt Virág Barnabás: brutális kamatemelést jelentett be az MNB

Pénzcentrum2022. október 14. 10:18

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke péntek reggel rendkívüli online háttérbeszélgetés tartott volna a monetáris politika aktuális kérdéseiről. Végül videó formájában jelentkezett 10 óra körül és egy újabb hatalmas kamatemelést, valamint más drasztikus lépéseket is bejelentett.

A szeptemberi infláció teljes mértékben megfelelt a jegybank várakozásainak, a maginfláció alacsonyabb volt a vártnál. Az infláció emelkedésének 85%-át a rezsicsökkentés módosítása és a nyári aszályhelyzet miatti élelmiszerinfláció okozta - mondja Virág. A következő hónapokban ugyanakkor különböző okok miatt az infláció közel kerülhet a tetőzéshez. Az infláció a következő hónapokban még némiképp emelkedhet, ugyanakkor egyre közelebb kerülünk a fordulóponthoz - jelentette ki Virág Barnabás az MNB pénteken fél kilencre bejelentett, de végül csak valamivel 10 előtt közzétett rendkívüli tájékoztatóján. A folyó fizetési mérleg egyenlege is romlott az elmúlt hónapokban, de emögött a jegybank alelnöke szerint az energiaegyenleg romlása áll, ezen kívül a többi tétel már többletes - tette hozzá.

Mindezekkel együtt Virág szerint a „romló nemzetközi környezetre” és a „felerősödő kockázatkerülésre” a forint is érzékenyen reagált. Az elmúlt hetekben a forint rohamos gyengülését részben az okozta, hogy az energiaszámla kifizetéséhez kapcsolódóan devizakonverziós műveleteket kellett végrehajtani (Forintot eladni és devizát venni).

Így bár a 13 százalékos alapkamatot nem emelték, a kamatszint brutális mértékben megugrott. Ezen felül az energiaimport fedezéséhez jelentősebb devizalikviditást biztosít a nemzeti bank, ennek érdekében, egynapos forint betéti gyorstendert tart, illetve rövid távú devizalikviditást nyújt. Az „egynapos (T/N) devizalikviditást nyújtó swapeszköz” kamata 17 százalék, míg az „egynapos (O/N) betéti gyorstender naponta” eszköz kamatszintje 18 százalék lesz. A gyorstender célja a rövid oldali hozamok számottevő emelése, hogy reagáljanak az utóbbi hetek piaci mozgásaira - mondta az alelnök.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A turbulens környezetben az árstabilitás mellett kulcsfontosságú a piaci stabilitás biztosítása, a jegybank kész minden eszközével beavatkozni annak érdekében, hogy ezt megtegye. A jelenlegi eszközöket addig alkalmazzuk, amíg azt a pénzpiaci helyzet indokolja - összegzett Virág Barnabás.

Címkék:
mnb, jegybank, infláció, virág, emelés, tanács, inflációs adat, infláció mértéke,