Itt a kormány rendkívüli bejelentése: fontos változás jön a rezsiválság miatt az iskolákban

Pénzcentrum2022. szeptember 29. 11:52

A mai Kormányinfó keretében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormány döntéseit. Közölte, hogy a kormány döntött a nemzeti konzultáció elindításáról. Azt is elmondta, hogy átlagosan 181 ezer forinttal támogatják a lakossági fogyasztókat. Arról is beszámolt: a téli szünet hosszabb lesz, december 22-től január 8-ig fog tartani. Ugyanakkor kormányzati igazgatási szünetet rendelnek el erre az időszakra, szintén a spórolás jegyében.

Tegnap Orbán Viktor jelentette be, hogy döntött a kormány a nemzeti konzultáció indításáról a kormány, azonban más döntésekről nem számolt be. Most Gulyás Gergely is ismertette, miért van szükség nemzeti konzultációra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy hosszabb lesz a téli szünet. Ez december 22-től január 8-ig fog tartani, vagyis december 21-e szerda lesz az utolsó tanítási nap 2022-ben, és az újévben január 9-én mennek először iskolába a gyerekek. Szentkirályi Alexandra hozzátette: a téli szünet hosszabbítása az őszi szünet rovására történik. Később a miniszter is pontosított:

valójában az eleve három napos - hosszúhétvégével kiegészített - őszi szünet elmarad.

Az október 31-i munkaszüneti és november 1-i ünnepnapot természetesen az iskolák saját hatáskörben kiegészíthetik igazgatói szünettel, viszont központi előirányzat erre vonatkozóan nincs. Őszi szünet így nem lesz, a téli szünet ezáltal meghosszabbodik. Még ma este megjelenik az erről szóló rendelet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az önkormányzatok megsegítéséről is döntött tegnap a kormány a miniszter istertetője szerint. Mivel az önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek az energiaárak növekedése miatt, a kormány egyeztetni fog minden hivatallal, milyen spórolási lehetőségeik vannak. Megadják a segítséget hogy átvészeljék az idei évet, illetve a következő "nagyon nehéz" évet - fogalmazott.

A sajtó kérdésére Gulyás Gergely mindenkit megnyugtatott, hogy hiába hozta előre az MVM a számlabefizetési határidőt, mindenki késedelmi kamat nélkül befizetheti majd a hónap 15-ig a számláit. További kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy

  • nincs fizetőképességi problémája az országnak. "Nincs kifizetési stop" mondta a miniszter, de azt elismerte, hogy a kifizetés előtt minisztériumi jóváhagyás szükséges.
  • a forint eséséért a dollárral szemben az euró gyengülése a felelős - mondta el, hozzátéve hogy az árfolyam stabilizálásáért a jegybank a felelős.
  • a tanársztrájk, és -béremelés témája kapcsán Gulyás Gergely szerint teljesíthetetlenek az igények egy energiaválság és gazdasági krízis közepén. Viszont azt ígérte, hogy januártól 10%-os pedagógus béremelés jön és az unióval való megállapodástól függően lehet szó a további, nagyobb emelésről.
  • a fogyatékkal élők juttatásainak emelésére szintén nem ad lehetőséget a jelenlegi gazdasági helyzet - rajzolódott ki a miniszter válaszából.
  • a nyugdíjprémium kifizetésére, ahogy Orbán Viktor is mondta korábban, számíthatnak a nyugdíjasok novemberben, azonban ennek összegéről a miniszter még nem árult el semmit.
  • a szintén a miniszterelnök által korábban szóba hozott 30 év alatt szülő nők szja-mentessége kapcsán elmondta Gulyás, hogy a családpolitika továbbra is kiemelt terület, döntést még viszont nem hoztak.
  • maradnak a különadók 2022-ben és 2023-ban is.
  • a kormány még nem döntött arról, hosszabbodik-e a Zöld Hitel Program.

Címkék:
kormány, sztrájk, iskola, oktatás, magyarország, tanév, gazdaság, szünet, őszi szünet, kormányinfo, nyugdíjprémium, gulyás gergely, tanári fizetés, téli szünet,