Nem csak tőzsdei rémálmot hozott a háború: hatalmasat kaszált, aki időben tette ide a pénzét

Pénzcentrum2022. szeptember 12. 16:04

Több mint fél éve tart már az orosz-ukrán háború, aminek gazdasági hatásai egész Európában érezhetőek, elég csak az energiaválságra vagy az élelmiszerárak drágulására gondolni. De a konfliktus kihat a befektetési piacra is, ahol az infláció berobbanása és a recessziós veszélyek mellet, már eddig is nehéz volt megfelelő eszközt választani. A kockázatosabb részvénypiacon az elmúlt fél év a legtöbb esetben csökkenő árfolyamokat hozott, de vannak olyan területek,amik a háború kitörése óta, vagy akár pont annak hatására, növekedni tudtak. A CashTag, a Pénzcentrum videosorozata most azt nézte meg, mely területek voltak az elmúlt fél év nagy nyertesei és vesztesei.

2022 februárjában, a háború kitörésekor, sok elemző és bróker tekintete azonnal az ilyenkor jellemzően felívelő szektorok felé fordult. Amiben rögtön felfedezni vélték az növekedési potenciált, azok talán logikus módon a hadipari cégek, és olajipari cégek. Az ennyire egyértelműen releváns részvények esetében nincs idő hosszú mérlegelésre, hiszen miután megugrik az árfolyam, a piac gyorsan beárazza a további emelkedést, és amit már sokan tudnak, az onnantól már nem fog nagyot növekedni.

Így volt ez a Lockheed Martin nevű, amerikai repülőgépgyártó cég részvényeivel (LMT) is. Az 1995-ben alapított vállalat korántsem csak repülőgépgyártással foglalkozik, hanem az USA egyik legnagyobb védelmi beszállítója is. Februárról márciusra az árfolyam 386-ról 466-ig emelkedett, jelenleg 417-en áll.

Aki az olajipar mellett tette le a voksot, szintén nem járt rosszul. A Occidental Petroleum Corporation (OXY) részvényei február végén kezdtek emelkedni, és augusztus végére gyakorlatilag megduplázódott az árfolyam.

A cég egyébként foglalkozik szénhidrogén-kutatással és petrolkémiai gyártással is, a háború okozta olaj ár robbanás mellett az árfolyam még tovább is nőhet, ami igaz más nagyobb olajipari cégekre is, mint például az ExxonMobile, vagy a Chevron Corporation.

A nagy vesztesek

Ha ki kell emelni egy térséget, akkor az európai részvénypiac olyan terület, ami igencsak megszenvedi a háborút és annak következmémyeit. Elég csak a 40 legnagyobb német cég és azok részvényeit tömörítő DAX indexet megnézni, ahol 16 ezer körüli szintről 13 ezerig esett vissza szint.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyilván egyes európai cégek jobban megérzik a háború okozta negatív hatásokat, mégiscsak ezen a kontinensen zajlanak a harcok, és sok szektorban épphogycsak kilábaltak a vállalatok a Covid okozta ellátási lánc problémákból.

Ha követjük azt az alapvető befektetői tézist, hogy részvényt akkor kell venni, mikor bezuhant az árfolyam, akkor jó eséllyel ezen a területen kell körülnézi azoknak, akik vásárolni terveznek. Jó példa lehet, a nagymúltú, ismert ruházati és sportszergyártó cég, az Adidas, aminek az árfolyama gyakorlatilag lefeleződött az elmúlt egy évben, de ott van még a Vonovia német ingatlan cég is, ami azonkívül, hogy szintén sokat esett, még osztalékot is fizet, és 6% felett.

A videoból kiderül az is, hogyan vészelték át az elmúlt időszakot, a sokak által kedvelt kriptovaluták, és azzal is foglalkozunk, mi tévők legyenek azok, akik nem akarnak kockáztatni a mostani helyzetben:

Címkék:
árfolyam, gazdaság, ukrajna, oroszország, tőzsde, részvényárfolyamok, cashtag, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,