Bezuhant a mezőgazdaság: a fogyasztási láz pörgette a magyar GDP-t

Pénzcentrum2022. szeptember 1. 13:32

6,5 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A fogyasztás húzza a GDP-t, a mezőgazdaság viszont gyengélkedik. A KSH által közölt II. negyedéves adatok alapján a fogyasztás továbbra is pörög. 

A bruttó hazai termék (GDP) volumene a második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez mérten pedig 1,0, százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye – erősítette meg csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A GDP második negyedévi, 6,5 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 5,7, az ipar 0,9 százalékponttal járult hozzá. A növekedést 1,1 százalékponttal fékezte a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése, az építőiparnak pedig ezúttal nem volt érdemi hatása a GDP volumenváltozására.

A felhasználási oldalon a növekedéshez a végső fogyasztás 5,4, a bruttó felhalmozás 0,7 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,3 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

 

Címkék:
ksh, bruttó, mezőgazdaság, gdp, gdp-növekedés, bruttó hazai termék, gdp növekedés,