Brutális irányt vehet az infláció: a szakértők szerint még hátra van a feketeleves

Pénzcentrum2022. augusztus 8. 09:55

Alig akad olyan hatás, amely érdemben visszafoghatta júliusban az áremelkedéseket - írja VG. A lap elemzői konszenzusa szerint a nyár közepén a 13 százalékot is elérte az infláció.

A VG elemzői konszenzusa szerint a nyár közepén 13 százalékra gyorsulhatott az infláció, júniushoz képest pedig 1,6 százalékkal emelkedhettek a fogyasztói árak, miközben a maginfláció is már a 15 százalékos szint közelében jár. Ami azonban még ennél is aggasztóbb, hogy hónapról hónapra tolódnak feljebb az éves várakozások: a mostani számítások szerint idén csaknem 12,5 százalékos lehet a drágulás, és jövőre sem fog érdemben lassulni.

Júliusban az élelmiszerek, a tartós cikkek és egyéb cikkek (pl. papír, háztartási vegyi anyagok) területén egyaránt folytatódtak az átárazások, ami leginkább az élelmiszereknél okoz látványos drágulást – mondta a VG-nek Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője szerint a drámai mértékű forintgyengülés hatása vélhetően gyors áttételekkel érvényesült a hónap folyamán, főként az importált élelmiszerek és iparcikkek körében, míg a piaci szolgáltatások áremelkedését a szabadidős szolgáltatásokkal kapcsolatos kereslet élénkülése is gyorsíthatta. A szakértő arra mutatott rá, hogy a rezsitámogatás csökkentése augusztusban csaknem a duplájára gyorsítja majd a drágulás havi ütemét, amitől az alacsony bázissal párosulva az éves árindex 17 százalék közelébe emelkedhet. 

Címkék:
élelmiszer, bank, nyár, drágulás, infláció, vezető, elemzők, inflációs adat, infláció mértéke, élelmiszerek,