Drasztikus gázfogyasztás-csökkentést kér az EU: kiszivárogtak a részletek

Pénzcentrum2022. július 20. 13:29

Órákon belül megjelenik az Európai Bizottság hivatalos terve a várható téli gázellátási problémák kezelésére. A Bloomberg értesülése szerint első körben önkéntes alapon 15%-os gázkereslet-csökkentésre kéri a tagországokat a testület a következő nyolc hónapos időszakban, de ha az nem lenne elég a téli helyzet kezelésére, akkor a Politico további információi szerint ez kötelező fogyasztáscsökkentésbe is átmehet. – írta meg a Portfolio.

Az Európai Bizottság augusztustól kezdődően a földgázfelhasználás 15 százalékos önkéntes csökkentésére fog javaslatot tenni a tagállamok számára. Ezzel kívánja kezelni azt a kockázatot, hogy Oroszország esetleg leállítja az energiahordozó szállítását. Ezt a célt egy olyan keretbe foglalnák bele, amely az EB által ma előterjesztendő keresletcsökkentési tervét követi majd. Ez a hírek szerint tartalmazni fog az intézkedés egy kötelező korlátozást kiváltó okot is, ha a helyzet súlyosbodik és az önkéntes korlátozás nem elegendő.

A „Mentsük meg a gázt a biztonságos tél érdekében” című terv keretében az EB olyan lépéseket kíván javasolni, amelyek a fűtés és hűtés csökkentését, valamint piaci alapú intézkedéseket tartalmaznak. A Bloomberg News által ismertetett bizottsági becsléstervezet szerint egy kemény tél esetén a régió bruttó hazai termékének akár másfél százaléka is veszélybe kerülhet, de ha sikerülne az önkéntes fogyasztásvisszafogást megoldani, akkor 0,4 százalékos GDP mérsékléssel is meg lehetne oldani a következő időszakot.

Az új rendelet célja egészen pontosan az, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék a gázigényt, elkerülve azt, hogy minden tagállamban kötelezővé kelljen tenni az energiafelhasználás csökkentését.

Az uniós tagállamoknak most el kell fogadniuk a javasolt gázkereslet-csökkentési célokat, és átfogó erőfeszítéseket kell tenniük a kereslet csökkentésére, ahol csak lehetséges. A kormányoknak arra kell kérniük az embereket, hogy kevesebbet fogyasszanak, és legyen bátorságuk elmondani a polgáraiknak, hogy Európa történelmének talán legnagyobb energiaválságát éli

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mondta el Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel agytröszt kutatója.

 

Címkék:
rezsi, unió, rezsicsökkentés, európai unió, európai bizottság, tél, eu, rezsidémon, önkéntes, gdp, gáztározó, rezsidíj,