Megszólalt az MNB a kamatemelés után: nem tudni, hol lehet a vége a jegybanki szigorításnak

Pénzcentrum2022. július 12. 14:57

Az infláció elleni küzdelmet jelölte meg a legfontosabb feladatnak a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy mai sajtótájékoztatón. Elmondta azt is, hogy a magas infláció egyik oka a költségek begyűrűzése a fogyasztói árakba, de a bankok műkődése stabil.

Mint mi is beszámoltunk róla, kedden újabb 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel az alapkamat 9,75 százalékra, az egyhetes fedezett hiteleszköz kamata pedig 12,25 százalékra nőtt. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke elmondta: a jegybank jelen van a pénzpiacokon, annak érdekében, hogy megvédje és használja az euro likviditását védő swap-eszközöket.

Még nincs vége az áremelkedésnek

Az alelnök fontos feladatnak nevezte a nehéz gazdasági helyzetben, hogy a fiskális és monetáris politika összehangolása megtörténjen. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kéthetes kötvény visszavezetését nem tervezi, marad az egynapos és egyhetes betét.

Virág Barnabás azt is kifejtette, hogy még nem tudni, hol tetőzhet a jegybanki alapkamat, de abban biztos, hogy határozott kamatemelésekkel mennek tovább a monetáris politikában. Elmondata még az infláció kapcsán, hogy a júniusi, 11,7 százalékos adat megfelel a jegybank várakozásának, és az emelkedésnek még nincs vége: a várakozások szerint az ősszel tetőzhet a pénzromlás (körülbelül 12,6%-os értéken), majd ezután egy lassú mérséklődés következik.

Súlyos baj van a devizapiacon

Bár a magyar bankrendszer működésében nem volt fennakadás, a pénzpiacokon súlyos kockázatokat lát a jegybank, és az alelnök határozottan ki is jelentette, hogy a devizapiaci kockázatoktól minden áron meg akarják védeni az árakat és a magyar fizetőőeszközt is. Nem szólt ugyanakkor arról, hogy a jelenleg 400 forint felett járó euró, valamint dollár-árfolyamok ellen tervez-e bármilyen intézkedést tenni a jegybank, és nem derült ki az sem, hogy miért nálunk drágult legjobban a régióban a két deviza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alelnök elmondta, hogy nem csak a pénzpiac romlásainak begyűrűzű hatásaira kell felkészülni, hanem arra is, hogy az inflációs várakozások megmaradhassanak a jelenelgi szinten. Megismételte, hogy az infláció 12 sázzalék felett fog tetőzni, de kérdésre válaszolva azt nem tudta megmondani, hogy az alapkamat meddig emelkedik még. Ami biztos: a jegybank határozott kamatemelésekkel folytatja a monetáris politikát.

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, bank, infláció, inflációs adat, infláció mértéke,