Elbocsátás lehet a gazdasági válság következménye? Itt a szakértők válasza

Pénzcentrum2022. július 4. 19:38

Egyre több dolgozó fizetése egyre kevesebbet ér a kétszámjegyű infláció miatt - hangzott el az RTL Híradóban. A gazdaságfejlesztési miniszter múlt csütörtökön mégis azt mondta, a gazdasági válságtól a pénzromlásnál is jobban kell tartani. A munkáltatók azonban egyelőre az inflációval, az energiaárrobbanással és alapanyag-drágulással küzdenek, gazdasági válsággal kevésbé számolnak. Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta a műsorban, hogy tartanak a válságtól, de egyelőre még nincsenek jelei. "Általában még keresleti a munkaerőpiac, még bárki el tud helyezkedni, gyakorlatilag mindenki találhat munkát, aki keres" - mondta el.

Nagy Márton miniszter múlt héten a kormány legfontosabb feladatának nevezte a munkahelyek megőrzését, mert szerinte a recesszió elkerülhetetlen a fejlett gazdaságokban. A munkáltatók egyelőre az inflációval próbálnak megküzdeni - írja az rtl.hu. „A teljes foglalkoztatás és a magyar munkahelyek megőrzése. Ez lesz a legfontosabb feladat, és azt gondolom, hogy ez egy nagyon-nagyon nehéz feladat lesz a következő egy-másfél évben” – idézték. 

A fogyasztók magyar gazdaság iránti bizalma viszont idén júniusban 15 havi mélypontra zuhant a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss kutatása szerint. Szinte a koronavírus-járvány kitörése óta nem övezte ekkora pesszimizmus a gazdasági kilátásokat. „Ennek ellenére sem számolunk recesszióval” – szögezte le Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Előrejelzésük szerint csökkenhet a kereslet az egyre magasabb fogyasztói árak miatt, de a termelést nem kell visszafogni, vagyis elbocsátások sem várhatóak.

Címkék:
munkahely, munka, elbocsátás, drágulás, infláció, gazdaság, válság, foglalkoztatottság, recesszió, gazdasági recesszió,