Év végéig maradhat a kétszámjegyű infláció Magyarországon: megjött az MNB előrejelzése

Pénzcentrum2022. június 28. 15:23

Az év második felében is kétszámjegyű inflációt vár Magyarországon a jegybank. Virág Barnabás alelnök ismertette, hogy az év egészében 5 százalék körüli növekedés is benne van a magyar gazdaságban, de a következő években ez lassulhat.

A magas inflációnál egy rosszabb dolog van, az elhúzódóan magas infláció - mondta Virág Barnabás MNB-alelnök a keddi kamatdöntés után. Ennek megfelelően a jegybank minden döntésével az infláció ellen fog harcolni.

Kitartó, határozott monetáris szigorítási ciklusra van szükség a helyzet kezeléséhez, ezt folytatni fogják - mondta. Az inflációs várakozások horgonyzását kell letörni, hogy tetőzzön az inláció Magyarországon.

A monetári tanács az alapkamat és az egyhetes betéti kamat összezárását tartotta szükségesnek

- húzta alá, az összezárás pedig ezt követően fontos eleme lesz a monetáris politikának. Csütörtökön az egyhetes betéti kamata 50 bázisponttal nő.

Az év egészében 5 százalék körüli növekedés is benne van a magyar gazdaságban, 2023-ban pedig már csak 2-3 százalékos, 2024-ben pedig 3-4 százalékos növekedéssel számít a jegybank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Virág Barnabás elmondása szerint ősszel tetőzhet az infláció, amelyet egy lassú csökkenés követhet, ám erre nagy hatást gyakorol majd az árstopok alakulása is, amiről a jegybanknak nincs információja - húzta alá. Hangsúlyozta: a kamatemelés mindaddig folytatódni fog, ameddig nem látszik fordulat az inflációban.

Címkék:
mnb, jegybank, infláció, jegybanki alapkamat, kamatemelés, inflációs adat, infláció mértéke,