Itt a tőzsdeguruk kisokosa: ha ezeket betartod, még kaszálhatsz is a medvepiacon

Biró Eszter2022. június 16. 19:01

A járvány egy új befektetői hullámot hozott a tőzsdére, hiszen sokan, akik ezelőtt még soha nem próbálkoztak ilyen fajta befektetéssel úgy döntöttek, hogy belevágnak. A világjárvány okozta piaci visszaesés pedig egy jó belépési pontot biztosított a befektetésekhez. Aztán megérkezett a geopolitikai káosz, ami a kínálat hiányát, magasabb inflációt és kamatlábakat eredményezett és felforgatta az egész piacot. Az S&P500 körülbelül 13 százalékot zuhant a legutóbbi, januári csúcshoz viszonyítva. Ez pedig a zöldfülű befektetőket könnyen megzavarhatja.

Az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán háború kitörése, az egyre növekvő infláció és a magas kamatlábak teljesen felforgatták a piacot. Ezt igazolja az is, hogy az S&P500 körülbelül 13 százalékot zuhant a legutóbbi, január 3-i csúcshoz képest, de az elmúlt hónapokban előfordult, hogy több mint 20 százalékot esett az értéke és beköszöntött a medvepiac. Ez pedig érthető módon azoknak, akik csak nem régóta próbálkoznak a tőzsdével ijedelemre adhatott okot. Ezért is szedtünk össze pár jótanácsot a huffpost.com segítségével azoknak, akik most találkoznak még csak először a medvepiaccal.

Nem jó taktika először vásárolni és csak utána kérdezni

A jelenlegi amerikai tőzsdei befektetők körülbelül 15 százaléka állítja, hogy 2020-ban kezdett el befektetni a Schwab felmérése szerint, amiből kiderül, hogy ezeknek az embereknek a többsége 45 év alatti volt, ráadásul alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek, mint a többiek, akik részt vettek a felmérésben. Az elmúlt két évben körülbelül 20 millió ember kezdett befektetésbe, akiknek a többsége először vásárol és csak később tesz fel kérdéseket.

Sok volt az olyan befektetés, amit én csak válogatás nélküli vásárlásnak nevezek – mondta el a Huffpostnak Leo Grohowski, a BNY Mellon Wealth Management befektetési igazgatója. Charlie pedig hasonló véleményen van: a Berkshire Hathaway munkatársa csak mániaként jellemezte a tőzsdét ebben az időszakban, hozzátéve, hogy sokan ügynökök segítségét kérik, de könnyedén rossz szakember kezei közé kerülhetünk. Ugyanis nagyon sokan, akik magukat tőzsdeügynöknek nevezik kevesebbet tudnak a piacról, mint a befektető, aki megbízza őket.

Kövesd a legfontosabb árfolyamokat, indexeket a Pénzcentrum aloldalán!

A hangulat most viszont megváltozott: míg korábban internetes fórumokon terjedtek a különböző mémek, amiket a fiatal befektetők készítettek arról, hogy hogyan emelkedik a részvényük értéke. Ezzel pedig tippeket adtak egymásnak, hogy mibe érdemes a pénzüket tenni. A lufi viszont kipukkadt, és a kezdeti ingyen pénz nagyon hamar mínuszba csapott át, és ahogy az egyik felhasználó írta a Redditen: „még arra sincs pénzem, hogy még több pénzt tudjak veszíteni”.

Ne ess pánikba

Grohowski első tanácsa az, hogy ha pánikba is esünk a részvényünk zuhanását látva, de semmiképpen sem szabad teljesen kivonulnunk ilyenkor a piacról.  A szakértő szerint sose kifizetődő az „először vásárolj aztán kérdezz” taktika, hiszen ez a hosszútávú befektetések esetében biztosan nem működik. Grohowski szerint ez egyfajta próba a kezdőknek, és az így szerzett tudást kamatoztathatják majd amikor jobb piaci körülmények állnak majd a rendelkezésükre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindenki úgy érzi a medvepiacon, hogy közeleg a világvége. Ennek egyik oka az, hogy mindig felbukkan egy-egy elemző, aki diagrammok segítségével összehasonlítja az 1987-es, vagy az 1929-es évekkel. Emiatt pedig egy avatatlan szemnek úgy tűnhet, hogy ismét minden összeomlik – vélekedett Ben Carlson, a Ritholtz Wealth Management menedzsere a közelmúltban. De a szakember szerint valójában a medvepiac a történelem során a fenti kettőt leszámítva minden alkalommal csak egy remek lehetőség volt arra, hogy vásároljunk. Egészen a következő zuhanásig.

Hogyan éljük túl a mélypontot

Amikor a piac ingadozni kezd, akkor elsődlegesen mindenképpen emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy a pánik az nem egy befektetési stratégia. Liz Ann Sonders, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája szerint a legjobb, ha ilyenkor olyan tényezőkre összpontosítva válasszunk olyan részvényeket, mint például a készpénzben gazdag és alacsony adósságállományú mérleg. És ezt a kutatások is alátámasztják: a Schwab Pénzügyi Kutatóközpont összehasonlította a különböző portfoliók hozamait az átlagos medvepiacon, és arra jutott, hogy azok a befektetők, akik nem nyúltak a részvényeikhez, amikor a piac elérte a mélypontot azok sokkal jobban teljesítettek, miután fordult a kocka, mint azok, akik a visszaesés során eladtak néhány részvényt.

Sonders szerint elengedhetetlen továbbá, hogy felkészüljünk arra, hogy a visszaesés esetlegesen elhúzódik. Persze mindezek ismeretében a „ne ess pánikba” jelszó nehezen kivitelezhető tanácsnak tűnhet, ezért is érdemes a piacon kívül biztosítanunk elegendő erőforrást, hogy átvészeljük a válságot.

Tehát, bár gazdasági bizonytalanság bármikor bekövetkezhet, a befektetőknek nem szabad elfelejteniük, hogy a részvények hosszútávú hozamához szükség van nyugalomra. Mindig tartsuk szem előtt, hogy egy változatos portfolió mindig csökkenti a kockázatot, de mindenekelőtt ne helyezzük az érzelmeinket a józan ész elé: mindig logikával fektessük be a pénzünk, és ne a hirtelen jött impulzusokra hallgassunk. Hiszen a legtöbbször az a legjobb idő a pénzünk befektetésére, amikor az emberek leginkább félnek és összezavarodnak. Ekkor nyerhetünk hosszútávon a legnagyobbat.

Címkék:
befektetés, tőzsde, befektetők, tőzsde stratégia, medvepiac, befektető,