Drasztikus lépés az oroszoktól: elzárják a csapot, nem kap több gázt ez az európai ország

Pénzcentrum2022. április 26. 20:16

Oroszország leállította a Lengyelországba irányuló gázexportot, amelynek következtében az európai piacon is emelkedni kezdett a gáz ára. 

Kedden több lengyel lap és portál is megírta, hogy leállt a gázszállítás, többek között az Interfax hírügynökség is. Mindeközben a lengyel gázimportot lebonyolító vállalat, a Gaz System közölte, hogy a szerdai előrejelzések is azt mutatják: szinte semennyi gáz nem fog érkezni a Jamal vezetéken. Az első sajtóhírek után nem sokkal az orosz gázszállításokért felelős Gazprom közölte, a lengyeleknek keddig volt idejük, hogy rubelben fizessenek a gázért.

Este aztán a Wyborcza értesülése szerint lengyel miniszterelnök és az állami gázvállalat is megerősítette, hogy az oroszok elzárják a Lengyelországba tartó gázcsapokat. A PGNiG energiaipari vállalat kedden kapott levelet az orosz Gazpromtól, ami alapján szerda reggeltől függesztik fel a szolgáltatást. A lengyel vállalat közlése szerint egyelőre mindenkihez eljut a megrendelt gázmennyiség.

Mateusz Morawiecki, miniszterelnök egy berlini sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az oroszok valóban elzárják a gázt, az ok szerinte is az, hogy a lengyel kormány nem akar rubelben fizetni. Azt mondta, hogy már fel is készültek arra, hogy más forrásból pótolják a szükséges gázmennyiséget.

A Bloomberg  információi szerint  a Gazprom nem írta meg, mi fog történni akkor, ha a lengyelek nem fizetnek, Vlagyimir Putyin viszont már néhány nappal ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy leállíthatják a szállítást, ha a partnereik nem teljesítik a feltételeiket. Az amerikai hírügynökség szerint a szállítás leállítása már éreztette hatását az európai piacokon: Kedden egy nap alatt 17 százalékkal ugrott meg a gáz ára Európában.  Ezen kívül a lengyel fizetőeszköz, a zloty is kis mértékben gyengült a nemzetközi pénzpiacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
gáz, vállalat, orosz, miniszterelnök, gázellátás, lengyelország, gazprom, lengyel,