Újabb szankciókra készül az EU: terítéken lesz az orosz gáz és olaj is?

Pénzcentrum2022. április 25. 20:31

Továbbra sem szerepel az uniós szankciócsomagban az orosz olaj- és gázimport betiltása. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint jelenleg nincs elengendő támogatás a tagállamok részéről sem egy energiaembargó, sem a büntetőváom bevezetéséhez.

A következő uniós szankciócsomagban sem szerepel majd az orosz olaj- és gázimport betiltása – erről írt a Welt. A német lapnak az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell nyilatkozott: szerinte most nincs elegendő támogatás a tagállamok részéről sem egy energiaembargó, sem büntetővámok bevezetéséhez.

Fontos lenne az olaj- és a gázimport leállítása, vagy büntetővámok kivetése ahhoz, hogy nyomást gyakoroljunk Putyinra, és a tárgyalóasztalhoz tudjuk kényszeríteni. De jelen pillanatban nincs a kérdésben közös uniós álláspont

– mondta Borrell. Igaz, a kérdés továbbra is napirenden marad, de a következő, május végére tervezett uniós csúcstalálkozóig nem várható erről döntés. A Welt arról írt, hogy nemcsak Magyarország, de Németország és Ausztria is ellenzi az orosz energiahordozókra vonatkozó embargót. Bár a berlini és a bécsi kormány is hangsúlyozza, hogy csökkenteni kell az orosz importtól való függőséget, ez szerintük nem érintheti nehezebben az uniós tagállamokat Oroszországnál. Hasonló okokból figyelmeztet óvatosságra az Egyesült Államok kormánya is:

Teljesen egyértelmű, hogy középtávon csökkenteni kell Európa függőségét Oroszországtól az energia terén. De óvatosnak kell lennünk akkor, amikor például az olajra kivetendő teljes európai embargóról beszélünk

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta múlt csütörtökön Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter az IMF éves konferenciáján. Szerinte ugyanis egy európai olajstop az egész világon megemelné az olaj árát, ami komoly károkat okozhat. Mindenesetre a lap szerint valószínűbb, hogy először az olajra vethetnek ki egy embargót uniós szinten – ugyanis jóval könnyebb például hajókon keresztül olajat importálni a tagországokba alternatív forrásokból, mint kiváltani a vezetékeken keresztül érkező orosz gázt. Németország például már az év végére leállítaná az Oroszországból érkező olajimportot, annak ellenére, hogy az ország olajfelhasználásának harmada keletről érkezik.

Címkék:
gáz, európa, orosz, olaj, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, embargó, olajembargó,