Megszólalt az árstopról Gulyás Gergely: kiderült, mire készülhet a kormány

Pénzcentrum2022. április 21. 10:26

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tartott. A miniszter beszélt az egészségügyi veszélyhelyzet megszüntetéséről, a háborúról, valamint az árstop hatásairól és a várható további intézkedésekről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart.

Az új parlament megalakulására május 2-án kerül sor, Orbán Viktor sokakkal már beszélt azok közül, akikkel együtt szeretne majd dolgozni a következő 4 évben. Május 16-án kezdődő héten választja meg az Országgyűlés a miniszterelnököt. 

A tegnapi kormánygyűlések a járványhelyzetről kapott tájékoztatást: elmondta, a vírus intenzitása csökken, alacsony a súlyos megbetegedések aránya, de nem tűnt el teljesen. A tesztek aránya csökken, a megbetegedések száma azonban erős kilengéseket mutat. 

Magyarország továbbra is megtesz mindent, hogy helyreálljon a béke Oroszország és Ukrajna között, ám a reális forgatókönyv az, hogy a háború még hetekig, hónapokig eltarthat, és jöhetnek még intenzívebb harcokat hozó szakaszok is. 

A járványügyi veszélyhelyzet május 30-án megszűnik, de a háború miatt alaptörvényt módosítanak, hogy reagálni tudjanak a humanitárius vészhelyzetre is.

Az árstop bevált, az inflációt leszorító hatása jelentős, ezek nélkül 13 százalék lenne a mostani 8,6 százalék helyett - jelentette be a miniszter, majd hozzátette, valamennyi árstop esetében dönt majd a kormány a későbbiekben. Előreláthatólag 2022 augusztusában kezdhet el csökkenni az infláció mértéke.

A miniszter beszámolt arról is, hogy beruházási ráta továbbra is magas hazánkban, emellett a kiskereskedelem és a vendéglátás is helyreállt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újságírói kérdésre a Gulyás elmondta, hogy politikai és gazdasági szempontok mentén hoznak döntést a különböző árstopoktól, szektoroktól függ, hol tartják fenn. Elsősorban nem a gazdasági növekedés mértékétől függnek majd, külön-külön döntéseket hoznak. Az élelmiszer árstopról legkésőbb jövő héten dönteni kell  Gulyás Gergely elmondása szerint. Különadókról egyelőre nem született döntés a kormány részéről, de nem kizárt, hogy a jövőben bevezetésre kerülnek.

Arra a kérdésre, hogy maradnak a családtámogatási programok, Gulyás úgy válaszolt, hogy a családtámogatásból semmilyen forráselvonás nem elfogadható.

A rezsicsökkentésről azt mondta, tulajdonképpen nehezen becsülhető meg, mennyibe kerül a magyar államnak. Ha a jelenlegi szinten maradnak az energiahordozók év végéig, és a kormány megtartja a rezsicsökkentést, akkor annak meg kell teremteni a finanszírozását. Erre vannak is konkrét tervek.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA 

 

Címkék:
kormány, május, minisztérium, miniszterelnök, kormányinfo, gulyás, miniszter, gulyás gergely, sajtótájékoztató, árstop, ársapka,