Kemény ütést kaphatnak a magyar autógyárak: most kezd csak igazán begyűrűzni a válság

Magyar Nemzet2022. április 6. 10:31

Kemény következményei vannak a német autóiparban az ukrajnai háborúnak, ugyanis  a a járvány alatt tapasztalt anyaghiány csak súlyosabbá vált, amióta nincs alapanyag- és alkatrészszállítás Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából  – írja a Magyar Nemzet.

A német Ifo gazdaságkutató intézet felmérése szerint az autóipari cégek 80,2 százalékánál tapasztaltak termelési problémákat az ellátási láncok fennakadásai miatt. Sok vállalat nehéz helyzetben volt már a háború kitörése előtt is, a fegyveres konfliktus ezen pedig csak rontott – az ipari vállalatok 17 százaléka szerez alapanyagot Oroszországból. Ez a szám még magasabb az autóiparban, ahol  Fehéroroszország, Oroszország és Ukrajna is fontos acélbeszállítók. Ráadásul az acélárak tavaly ősz óta 72 százalékkal emelkedtek, úgyhogy a német autóvállalatoknak komplex problémákkal kell szembenézni.

Az Ifo felmérése szerint a német autóipar nem csak az orosz háború miatt kiszolgáltatott, hanem a Kínából érkező alapanyagoktól való függés miatt is. Ugyan cél a kínai import csökkentése a jövőben, jelenleg még a vállalatok 75,8 százaléka van az innen érkező alapanyagokra utalva. Andreas Baur, az Ifo kutatója szerint az EU-nak együttesen kell fellépnie Pekinggel szemben, és sürgetni kell az alapanyagbeszállítók diverzifikálását – például Mexikó, Ausztrália és India válthatja ki Kínát a német piacon.

Címkék:
autóipar, német, vállalatok, autóipari beszállítók, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,