Fél millió magyar hitelesnek lesz pokol a nyara: csak így menekülhetnének meg a giga kamatemeléstől

Portfolio2022. március 29. 10:47

Jelenleg a hazai lakáshitel-állomány 36%-a változó kamatozású, ezeket a hiteleseket pedig nemsokára hidegzuhanyként érheti a kamatstop vége. Ugyan eddig a kormány mesterségesen befagyasztva tartotta a törlesztők kamatát, június végén óriási emelkedés jöhet a változó kamatú hiteleseknek az azóta jócskán megnövelt jegybanki alapkamat-emelések és a magasabb BUBOR miatt – írja a Portfolio.

Nagyjából 470 ezer adós és családja kerülhet nehéz helyzetbe június végén a kamatstop megszűnésekor. Mintegy 1800 milliárd forintnyi változó kamatú jelzáloghitel törlesztője van kitéve a változó kamatkörnyezetnek, többek között a BUBOR (a bankok egymásnak nyújtott rövid futamidejű hiteleinek a kamatszintje) emelkedésének. Ennek értéke tavaly ilyenkor még 0,8% volt, most nagyjából 6,5%, ami akár 20%-os törlesztőrészlet-növekedést is jelenthet a kamatstop után.

A kormány eddig tájékoztatással próbálta segíteni az adósokat, hogy milyen feltételek mellett válthatnak át fix kamatozásra, azonban csak a hitelek 6,5%-át váltották át így. A másik intézkedés a kamatstop bevezetése volt, ami az október 27-ei BUBOR-hoz köti a változó kamatozású jelzáloghitelek kamatát 2022. június 30-áig. Ezen azonban sok adós nem nyert, a kamatkockázatot a bankokra hárítja és megoldást sem jelent, végül pedig az emelkedő BUBOR-ral egyre drágább is.

A lap szerint megoldás lehetne a devizahitelek forintosításához hasonló eljárás, ami ez esetben a változó kamatú hitelek fixesítése lenne. A mostani magas kamatlábak mellett ez mindenképpen nagyobb  törlesztőrészleteket jelentene, ráadásul hosszabb távra. Ha viszont a korábbi referenciaszintek szerint történne a fixesítés, akkor például egy tavaly 3-4% kamatozású hitel megállhatna 6-7%-nál és nem menne fel 9-10%-ra, ami a mostani környezetben nagyon valószínű. Ez esetben a kamatkockázatok realizált költségeit megosztaná a bankok és a háztartások között, és minél előbb lépnék ezt meg, az összköltség annál alacsonyabb lenne.

Címkék:
jelzáloghitel, kormány, alapkamat, bankok, hitelek, kamatstop,