Választás 2022: fontos dátum érkezett el, nem érdemes lemaradni

MTI2022. március 18. 09:30

Szombattól, egészen a szavazás napjáig vehetik át a szavazási levélcsomagot a magyaroroszági lakcímmel nem rendelkező választópolgárok. Ők ugyanis az árpilis 3-ai választáson és népszavazáson levélben szavazhatnak.

Holnaptól, azaz március 19-től vehetik át a magyaroroszági lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat az ungári, beregszászi, kolozsvári, csíkszeredai, a bukaresti és a szabadkai külképviseleten. Ezeken a helyeken a szavazás napjáig, azaz április 3-ig minden nap 6 és este tíz óra között várják az embereket. Hétfőtől pedig a másik hat külképviseleten is megnyílik a levélcsomagok átvételére a lehetőség, írja az MTI.

Ahhoz, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szavazni tudjanak a választásokon és a vele együtt megrendezett népszavazáson március 9-ig kellett jelezniük szándékukat, hogy bekerüljenek a névjegyzékbe. Ezt 456 ezren tették meg.

Azok, akik a regisztrációkor a levélcsomagot választották a 146 külképviselet közül 12 kijelöltben (Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Lendva, Lviv) tudják azt átvenni. A folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt ideiglenesen Kijevből Lvivbe került át a nagykövetség, így akik az ukrán fővárost jelölték meg átvételi helyként most Lvivbe kell menniük.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazólapok elkészítését követően indította útjára ezeket a csomagokat, amelyek címezetlenek, azaz nem tartalmazzák azoknak a választópolgároknak a nevét, akik átvehetik azokat. Így ezzel párhuzamosan a NVI eljuttatja az érintett külképviseletekre azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a névjegyzékbevételükkor jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot az egyik külképviseleten szeretnék átvenni.

Beregszászon, Ungváron, Csíkszeredán, Kolozsváron, Bukarestben és Szabadkán április kettőig minden nap meghosszabbított nyitvatartási idő mellett tudják átvenni a csomagokat, míg a többi hat külképviseleten reggel 9 és délután 4 óra között. Ezen felül a szavazási levélcsomag átvételét a szavazás napján, április 3-án reggel 6 és este 7 óra között is biztosítaniuk kell a külképviseleteknek, a határ menti településeknek és a 97 országgyűlési egyéni választókerületi székhelynek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem veheti át meghatalmazott a levélcsomagot

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda köteles megállapítani a választópolgár személyazonosságát, amit a magyar, vagy más hatóság által kiállított hivatalos, fényképes igazolvánnyal teheti meg. Ezután ellenőrzik majd, hogy a külképviseletben megjelent választópolgár szerepel-e a névjegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláírja a választópolgár.

Fontos, hogy a szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzékben szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazott nem. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy egy választópolgár ne tudjon több szavazási levélcsomagot átvenni. Fontos viszont, hogy aki a válaszborítékot szeretné leadni a külképviseleten az a saját, illetve más boritékát is bedobhatja az urnába.

Címkék:
választások, népszavazás, szavazás, április,