Orbán rendkívüli bejelentése: "Gáz és olaj nélkül nem működik a magyar gazdaság"

Pénzcentrum2022. március 8. 20:43

"Elítéljük Oroszországot, de nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyarokkal fizettessék meg" - hangsúlyozta Orbán Viktor, miután a többi V4-ország vezetőjével és Boris Johnson brit kormányfővel tárgyalt Londonban.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy világos, hogy a visegrádi országok abban érdekeltek, hogy a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon, amiért a V4-es kormányok mindent meg fognak tenni a következő hetekben. A tárgyalásokon szóba kerültek a gazdasági szankciók hatásai is, melyeket „mindenki megszenved egész Európában”, így Magyarország is.

A magyar miniszterelnök ismét határozottan kiállt a gáz- és olajszankciók ellen. „A szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára. Ezért világossá tettem, hogy mi elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg

– jelentette ki Orbán. Íme:

Loading...

A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy az Oroszország elleni szankciókat nem szabad kiterjeszteni az olaj és a gáz területére. Elsimertte, hogy Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok 90 százaléka gázzal fűt. „Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság” – fogalmazott Orbán Viktor.

Mindezt azután közölte a magyar miniszterelnök, hogy az USA és Nagy-Britannia is bejelentette, hogy bojkottálják az orosz gázt, és olajat. Az EU pedig arról döntött, hogy 2030-ra teljesen függetlenedne az Oroszországból érkező energiaforrásoktól. Az Európai Bizottság emellett azt is indítványota, hogy az orosz gáz iránti európai keresletet még idén vágják vissza kétharmadával.

Címkék:
gáz, Orbán, rezsicsökkentés, magyarország, rezsiharc, oroszország, ukrán, orosz, miniszterelnök, gázellátás, olaj, energiapolitika, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,