Leállhat Paks 2 is? Komoly ütés lehet Magyarországnak az oroszok elleni gigaszankció

Népszava2022. február 25. 10:01

Nem csak magyar cégeket és itthon is jelenlévő orosz bankokat érinthetnek az Oroszország elleni szankciók, hanem akár a Paks 2 beruházást is leállíthatják – írja a Népszava. Az újabb és újabb oroszellenes szankciók életbe lépése mellett már lehetetlen megmondani, milyen mértékben lesz hatással az orosz ukrán konfliktus a magyar gazdaságra – nyilatkozta egy szakértő a lapnak.

A háború hirtelen ért mindenkit, Magyarország pedig az utóbbi években különösen szoros gazdasági kapcsolatokat tartott fenn az oroszokkal, így a konfliktusnak rénk nézve súlyosabbak lehetnek a következményei. Ráadásul a magyar import az energiahordozók miatt jóval nagyobb, mint az export, ami csak növeli a problémát. A legnagyobb orosz beruházás itthon a Paks 2 atomerőmű-bővítés, melynek pénzügyi és szakértői hátterét is az oroszok biztosítják. A hitelező Vnyesekonombankot már a szakadár területek megszállása utána tiltólistára tette az EU, de előfordulhat, hogy a kivitelező Roszatom is így jár. Egyelőre a kormány nem utalt rá, hogy a bővítést leállítanák a háborús konfliktus miatt - írja a lap.

A banki szektorból érintett még a Nemzetközi Beruházási Bank (IBB) is, mely a korábbi KGST-bank utóda, székhelye pedig Budapesten vann. Orbán Viktor februári találkozóján Vlagyimir Putyinnal tárgyaltak a jövőbeli közös beruházásokról, mint a záhonyi vasútfejlesztésről, azonban ezek bizonyára még egy jó ideig várni fognak a háború miatt kialakult helyzetben - írják. Külön pont az orosz-ukrán-magyar gazdasági kapcsolatokban a Dunaferr helyzet: ha az EU betiltaná a cég mögött álló bankok európai működését, akkor az akár a Dunaferr működésének leállását is jelentheti.

Címkék:
beruházás, paks, ukrán, orosz, háború,