Rendkívüli állapotot hirdettek Ukrajnában: indulhat a lakosság felfegyverkezése

Pénzcentrum2022. február 23. 16:45

A pattanásig feszült orosz-ukrán helyzetben Ukrajna nem hagyta válasz nélkül az orosz katonai csapatok bevonulását – szerdán több fontos döntést is elfogadott az ukrán parlament - írja a Reuters.

Egyfelől szükségállapotot hirdettek ki Ukrajnában az Oroszországgal kialakult konfliktus miatt. A nemzetbiztonsági tanács szólított fel a lépésre, amit az ukrán parlament ma el is fogadott. A rendkívüli állapot kezdetben 30 napig tartana, és többek között fokozott okmány- és járműellenőrzést jelent majd, de az egyes tarományok elrendelhetnek kijárási korlátozást is. A döntés nem vonatkozik a szakadárok irányítása alatt álló keleti Donyeck és Luhanszk régióra.

Az ukrán parlament ezen felül ma szintén elfogadta a civilek fegyverviseléséről szóló törvénytervezetet. A hadsereg tartalékosait már behívták, a civil fegyverviselés pedig a következő lépés az orosz invázióra történő felkészülésben. Az intézkedés jogot ad a civileknek a lőfegyver viselésére és az önvédelemre.

Címkék:
ukrajna, oroszország, válság, konfliktus, ukrán, orosz, vlagyimir putyin, háború, orosz-ukrán válság, volodimir zelenszkij, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,