Matolcsy: a 2021-es gazdasági növekedés nem értelmezhető, nem sikerült kanyarban előzni

Pénzcentrum2022. február 22. 09:32

Az EU 27 állama közül a gazdasági fejlettség tekintetében 2021 végére az ország visszaesett a 21. helyre - írta cikkében Matolcsy György, aki szerint nem sikerült kanyarban előzni. Ráadásul az MNB elnök szerint a 2021-es növekedési adat önmagában nem értelmezhető, mert a 2020-as év 4,7 százalékos visszaesése volt a bázis.

„Sikerült-e a kanyarban előznünk?” – tette fel a kérdést Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában, majd meg is válaszolta azt: „röviden nem, mert az EU-27 csoportban gazdasági fejlettség tekintetében a 2019. évi 20. helyről 2021 végére visszaestünk a 21. helyre”. A kanyarban előzést 2020-ban emlegette Orbán Viktor, mint a gazdasági válságkezelés kívánatos módját, ám a mondat szerinte Matolcsy Györgytől származik. 

Az MNB elnöke most azt írta, „hosszabban is nem a válasz, de a kép már árnyaltabb”.

Magyarország eredményesen kezelte a válságot, sok területen jobban, mint egy sor EU-tagállam. (…) A mostani válságban tehát jobban teljesítettünk önmaguknál, sőt jobbak voltunk a mostani válság kezelésében, mint a korábbi konjunktúra-időszakok kihasználásában. Mondhatjuk, hogy a kanyarban sok területen megelőztük magunkat

– írta Matolcsy, aki szerint ha mi nem is előztünk meg senkit, más megtette:

Dánia megelőzte Hollandiát, mintegy 1,5 százalékpontot vertek a hollandokra a dánok. Svédország megelőzte Németországot, a svédek közel két százalékpontot vertek rá a németekre. Belgium is kismértékben leelőzte Németországot. Olaszország megelőzte Máltát, körülbelül egy százalékponttal. Ciprust megelőzte Litvánia, Észtország, Szlovénia, közben a Csehország Ciprus közötti korábbi egy százalékpontos cseh előny a többszörösére duzzadt. Spanyolországot többen is megelőzték úgy, hogy közben a spanyol EU27-átlaghoz mért fejlettség kilencven százalék feletti szintről 83 százalék közelébe zuhant vissza.

Ehhez képest a jegybankelnök kifejtette, „Magyarország fejlettségi szintje a 2019-es 72,8 százalékról 2021-re 75 százalék körüli értékre nőtt (végleges adatok az év közepére várhatók), míg az akkor előttünk lévő Portugália a 78,6 százalékos fejlettségi szintről 76 százalék közelébe csúszott vissza. A lengyelek bennünket kissé megelőzve lényegében beérték a portugál fejlettségi szintet. Kimondható, hogy egy kicsivel jobb magyar teljesítménnyel a 2020–21-es válság idején Magyarország leelőzhette volna Portugáliát, ezzel nem csupán korábbi önmagunkat előztük volna a kanyarban, hanem egy előttünk lévő EU-gazdaságot is”.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Matolcsy mindemellett örül a 7,1 százalékos GDP-növekedésnek, hiszen így az ország teljesítette az 1998-as célt, azonban szerinte

ez a hét százalék nem az a hét százalék. A 2020-as év 4,7 százalékos visszaesése volt a bázis, ezért a 2021-es növekedési adat önmagában nem értelmezhető. A két évet együtt érdemes vizsgálni, akkor kapunk a gazdasági növekedés szempontjából megbízhatóbb képet.

A jegybankelnök nem teljesen elégedetlen, hiszen szerinte a koronavírus-válságot jobban kezelte Magyarország, mint a 2008-as gazdasági világválságot. „A 2008/09-es és a 2020/21-es válságkezelés közötti legjelentősebb különbség valójában nem a GDP-adatokban, hanem a válságkezelés időtartamában található. Akkor 6,5 év kellett a válság előtti GDP-szint helyreállításához, most 6 negyedév!” – jelentette ki.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék:
járvány, magyarország, gazdaság, válság, koronavírus, gdp, gazdasági válság, gazdasági növekedés, matolcsy györgy, válságkezelés,