Rekordokat döntöget az infláció: így tarolta le Európát az árdrágulás

Pénzcentrum/MTI2022. február 2. 18:36

Továbbra is emelkednek az árak az eurózónában, januárban 5,1 százalékos volt a fogyasztói árak éves növekedése. Az energiaárak 28,6 százalékkal, továbbá az élelmiszerek, alkoholos italok és a dohánycikkek ára 3,6 százalékkal emelkedett.

Bár az elemzők szerint csökkennie kellett volna, helyette újabb rekordot döntött januárban az euróövezeti infláció – derült ki az Eurostat kedden publikált előzetes jelentéséből. A decemberi 5,0 százalék után, januárban 5,1 százalékos volt a fogyasztói árak éves emelkedése az előzetes adatok alapján – annak ellenére, hogy az elemzők 4,4 százalékos inflációt jeleztek előre januárra. 

A fogyasztói árak emelkedésének több oka lehetett:

  • a válságot követő fellendülés
  • a feldolgozóipari beszállítói nehézségek
  • az energiaárak drasztikus emelkedése

Januárban 28,6 százalékos volt az energiaárak éves emelkedése, ami még a decemberi 25,9 százaléknál is magasabb. Az energiaárak nélkül a januári infláció 2,6 százalékos, a decemberi 2,8 százalékos lett volna. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánycikkek ára 3,6 százalékkal emelkedett januárban.

A legnagyobb éves áremelkedés a Balti államokban alakult ki januárban, 12,2 százalékos Litvániában, 11,7 százalékos Észtországban és 7,7 százalékos Lettországban. Magas infláció alakult ki továbbá Szlovákiában is, 8,5 százalékos. A németországi infláció 5,1 százalék volt januárban, a spanyol 6,1 százalék, a francia 3,3 százalék, az olasz 5,3 százalék.

Címkék:
árak, infláció, emelkedés, italok, elemzők, inflációs adat, infláció mértéke,