Sötét jóslatok a magyar jegybankelnöktől: a tartós áremelkedés velünk marad ebben az évtizedben

Pénzcentrum2022. január 15. 13:34

Visszatérnek a ’70-es évek az előttünk álló évtizedben? - teszi fel a kérdést Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szombat reggel megjelent írásában. A válasz igen, mert a világpolitika, a gazdaság és a pénz területén sok hasonlóság lehet a két évtized között. 

A 2020-as évtizedben Matolcsy szerint teljes fordulat várható:  visszatért és tartós marad az infláció, ezért emelkednek a jegybanki és banki kamatok. Tartósan magasan alakulnak a költségvetési hiányok és az államadósságok. A nagy jegybankok folyamatosan főszerepet vállalnak az államadósságok finanszírozásában. Megjelennek a digitális jegybanki pénzek. Mérsékelt lesz a GDP-növekedés, mert emelkednek az energiaárak, a nyersanyagárak, a beszállítói árak és a szállítási költségek. Romlik a beruházási környezet, és bizonytalanná válnak a finanszírozási feltételek. Veszélybe kerül a magas foglalkoztatás, és állandósulnak a társadalmi feszültségek

Itt vagyunk a 2020-as évek elején, és már megindult a világgazdaságban a láncreakció az új amerikai forgatókönyv első lépései nyomán. Elkezdődött Kína világgazdaságról való leválasztásának – hamvában holt – kísérlete. Visszatért az infláció, az első válság (Covid–19, 2020–2021) következtében zuhan az átlagos GDP-növekedés, megugranak az energia- és szállítási árak, nőnek a költségvetési hiányok és emelkednek az államadósságok. Visszatérnek az árfolyam- és kamatháborúk. Nemzetgazdasági hiányok helyett globális hiányok alakulnak ki (csipek, ritkaföldfémek). Újból szétválik a fejlett világ egy növekvő és egy stagnáló csoportra. A fejlődő világ jó része bajba kerül, és a felzárkózási kísérletek jelentős része leáll.

 - olvasható a Magyar Nemzetben megjelnő írásában.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék:
árak, államadósság, infláció, növekedés, hiány, világ, gdp,