Az infláció felzabálja a fizetések emelését: aggódik az iparkamara elnöke

Pénzcentrum2021. december 14. 10:26

Az iparkamara elnöke szerint elkerülhető lett volna a magas infláció, ha a Magyar Nemzeti Bank hatékonyabb eszközökkel rukkolt volna elő.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt a Világgazdaságban adott interjújában, hogy 360 fölé nem lett volna szabad engedni a forintot az euróval szemben, továbbá, hogy a magas infláció mérsékelhető lett volna.

Az elnök nyilatkozata szerint bár a kormány megtette, amit lehetett, pénzügypolitika és költségvetési politika stabilitást, válságállóságot kölcsönzött ebben a turbulens időszakban a magyar gazdaságnak, mégis úgy látja, hogy a Magyar Nemzeti Bank jóval hatékonyabb eszközökkel is előrukkolhatott volna, hogy megállítsa az inflációt.

A fékeket behúzva a forintot például meg lehetett volna fogni a 360-as szinten, ami után egy jól időzített kötvénykibocsátás érdemben javíthatta volna az ország pozícióit. Azaz egy csapásra előnyt kovácsolhattunk volna a hátrányból, de nem tettük.

– mondta Parragh, aki hozzátette:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az inflációval hasonló a helyzet, már az októberi pénzromlás 6,5 százalékos mértéke is messzire vezetett, amire jött a november 7,4 százalékos adat. Már jóval korábban is be lehetett volna avatkozni.

Parragh László  azt is elmondta, hogy a 200 ezer forintos minimálbér, és a 260 ezer forintos bérminimum ellenére úgy véli, még feljebb kellene tornászni a béreket, különben az infláció felzabálja a fizetések emelését. Míg a bérminimum általa kívánt konkrét összegét nem mondta meg, azt elmondta, hogy a reálinfláció plusz két-három százalékos további emelés akár azonnal indokolt lenne.

Címkék:
mnb, euró, forint, béremelés, infláció, pénzromlás, iparkamara, parragh, inflációs adat,