Jobban teszed, ha nem vársz tovább a lakásvásárlással: durván elszállhatnak az árak!

Nagy Bálint2021. november 26. 16:49

Elszálló infláció vs. kamatemelés – vajon mire számíthatnak most a magyarok, milyen hatást gyakorol a pénzügyeikre a jelenlegi gazdasági helyzet? A Pénzcentrum heti podcastjának két vendége Sziráki László, a CIB Bank Digitális Csatornák és CRM vezetője, illetve Palkó István, a Portfolio pénzügy divíziójának vezető elemzője.

Mint arról a Pénzcentrum is rendszeresen beszámol, folyamatosan csúcsokat döntöget az infláció Magyarországon. A magyar fizetőeszköz romlását az MNB folyamatos kamatemelésekkel igyekszik megfékezni, legutóbb épp a tegnapi napon döntött arról a Jegybank, hogy 2,9 százalékos kamat mellett hirdet meg egyhetes betéti tendert. Ez újabb 40 bázispontos emelést jelent az irányadó kamatban a múlt heti 70 bázispontos szigorítás után.

De várhatóan még nincs vége, elemzői előrejelzések szerint a monetáris szigorítás folytatódhat. De vajon hol áll meg majd az alapkamat, és milyen hatást gyakorol ez az egész a magyar lakosságra? Az ugyanis biztos, hogy az elszálló árak szorítását – például a boltok pénztárainál a karácsonyi bevásárlásnál – már szinte minden fogyasztó érzi; az emelt alapkamat viszont komoly hatással lesz a hitelkamatokra és a befektetésinkre is.

Nos, van bőven aktuális téma, amelyek megvitatása szakértőket kíván. Éppen ezért a Pénzcentrum heti podcastjának két vendége Sziráki László, a CIB Bank Digitális Csatornák és CRM vezetője, illetve Palkó István, a Portfolio pénzügy divíziójának vezető elemzője voltak. A két szakemberrel, a fentiek mellett arról is beszélgettünk, hogy általánosságban véve milyen most a magyarok pénzügyi helyzete.

Figyelem! A Pénzcentrum Podcast korábbi adását, illetve a szintén nemrég indított Első Yard adásait megtaláljátok a Pénzcentrum Podcast-rovatában, illetve a nagyobb Podcast-platformokon is. Jó szórakozást!

Címkék:
mnb, pénzcentrum.hu, bank, pénzügyek, gazdaság, pénzügy, kamatemelés, lakossági pénzügyek, makrogazdaság, monetáris politika, kamatok, podcast, banki kamatok, hitelkamatok, pcpodcast2021osztel,