Drámai jóslat: újabb gyümölcs tűnhet el a magyar üzletek polcairól

Pénzcentrum/InfoRádió2021. augusztus 24. 08:33

Pár éven belül a kiskertekbe szorulhat vissza itthon a málnatermesztés. Míg 20 éve mintegy 1500 hektáron, addig idén már csak kevesebb, mint 200 hektáron termesztettek Magyarországon málnát - árulta az InfoRádiónak interjújában Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője. 

Azok a hőhullámok, amelyek idén nyáron is tapasztalhatóak voltak, szinte teljesen ellehetetlenítik a málna termesztését, olyannyira, hogy lassan nincs értelme arról beszélni – kezdte drámai hangvételű nyilatkozatát Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője a rádiónak nyilatkozva.

Sok a gond. Egyrészt, a málna egyre nehezebben tolerálja a hosszabb kánikulával és szárazsággal járó nyári időjárási periódusokat. Sokszor rászárad az amúgy is kisebb méretű málna a növényre. Aztán ott van az, hogy a málnát kétnaponta kellene szedni, de Magyarországon olyan a termesztés, hogy a kombájnnal történő szüretelés nem nagyon lehetséges, így marad a kézi szedés, a munkásokat foglalkoztatni pedig nem olcsó már, nem igazán gazdaságos.

A szakember elmondta, hogy az ipari málnatermesztés, amiben Magyarország a délszláv háborúk idején kifejezetten erős volt, mára már főként Szerbiában és Lengyelországban „virágzik”. Olyan újféle fajtákat termesztenek ugyanis, amelyeket kombájnnal lehet szüretelni.

Mindez pedig ahhoz vezet, hogy ha nem lesz itthon olyan szabadföldi termesztés és olyan fajta, amit kombájnnal lehetne szüretelni, akkor a málna is arra a sorsra juthat itthon, mint pár évvel ezelőtt az egres, ami szinte teljesen eltűnt a hazai boltokból és piacokról, és a kiskertekbe szorult vissza. A helyzet súlyát jelzi, hogy mostanra csak 200 hektáron terem az országban málna, húsz éve még 1500 hektáron folyt a termesztés.

Címkék:
időjárás, gyümölcs, gazdaság, málna, termesztés, nemzeti agrárgazdasági kamara,