Fontos döntés előtt az MNB: már ma elsütik a fegyvert?

MTI2021. május 25. 10:24

Ma tartja májusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Elemzői várakozások szerint a testület ezúttal sem változtat az alapkamat 0,60 százalékos szintjén és a mínusz 0,05 százalék és 1,85 százalék közötti kamatfolyosón sem, ám a kamatdöntés indoklása már előre jelezheti a monetáris szigorítást.

A korábbiaknál nagyobb izgalmat tartogat a testület kamatmeghatározó ülése, miután múlt hétfőn Virág Barnabás, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy akár már júniusban érdemes lehet megfontolni a kamatemelést. Ennek ellenére, az elemzők többsége a mai ülésen egyelőre nem vár emelést, azonban hosszabb távon mindenki az eddiginél szigorúbb monetáris politikára, magasabb alapkamatra számít.

A monetáris tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, akkor 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

A legutóbbi ülésről kiadott jegyzőkönyvben a monetáris tanács újra megerősítette: a felfelé mutató inflációs kockázatok erősödése esetén készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására.

Virág Barnabás a Reuters hírügynökségnek egy hete azt mondta, a tartósan magas infláció kockázata március óta egyértelműen megnőtt, a tartós inflációs kockázatokra pedig az alapkamat változtatásával reagál a jegybank, míg a kockázati prémiumot megrendítő rövid távú sokkok kezelésére az egyhetes betéti kamatot alkalmazza.

A gazdaság teljes újranyitásával új szakaszába lép a monetáris politika, és a rövid kamatokat a jegybank proaktívan fogja alkalmazni a rövidtávú inflációs kockázatok kezelésére - jelentette ki. A monetáris politika új szakasza több lépésből álló adatvezérelt folyamat lesz és a kamatemelés megelőzheti az eszközvásárlási program változtatására irányuló bármilyen döntést - szögezte le Virág Barnabás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzátette hogy a júniusban megjelenő Inflációs jelentés különösen nagy jelentőségű lesz a kockázatok megítélése szempontjából.

Az alelnök nyilatkozatának hatására öthavi csúcsára erősödött a forint az euróval szemben.

Címkék:
mnb, jegybank, infláció, kamatdöntés, monetáris tanács, monetáris politika, mnb kamatdöntés,