Európai csúcson a magyar infláció: igazi mélyrepülést hozott az április

Portfolio2021. május 19. 18:25

Idén áprilisban nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban az Eurostat által szerdán közzétett végleges áprilisi adatok alapján.

Több hónapja hol a lengyelek, hol a csehek magasabb éves inflációs adatot közöltek, mint a magyar statisztikai hivatal, de idén áprilisban nálunk lett a legmagasabb a pénzromlás üteme az egész Európai Unióban az Eurostat által szerdán közzétett végleges áprilisi adatok alapján.

Az 5,2 százalékos éves alapú pénzromlási ütem hajszálnyira megelőzi a lengyeleknél kialakult 5,1 százalékos mértéket, és jóval magasabb a harmadik helyen található 3,3 százalékos luxemburgi rátánál és a negyedik helyen lévő cseh 3,1 százalékos ütemnél.

Az EU-csúcsra ugró magyar inflációs adat sokéves magyar csúcsot is jelent.

Uniós átlagban áprilisban 2 százalékos volt az éves alapú infláció a márciusi 1,7 százalék után, az eurózónában pedig 1,6 százalékos a márciusi 1,3 százalék után. Havi összevetésben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben és az energiaárak nélkül szintén 0,6 százalékos volt a növekedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyakran változó energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,5 százalékkal nőtt. Éves szinten az energiaárak nélkül 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, a maginfláció pedig ugyancsak 0,7 százalékkal nőtt.

Címkék:
unió, infláció, válság, eu, pénzromlás,