Drámai drágulás csapott le Magyarországra: erre egyetlen magyar sem volt felkészülve

Pénzcentrum2021. május 13. 12:58

Az év közepétől magasabb fokozatba kapcsolhat a hazai és globális gazdasági kilábalás, ám a tartósan lazának ígérkező monetáris kondíciók nyomán az inflációs kockázatokkal változatlanul számolni kell a CIB Bank elemzői szerint. A gyors kilábalást még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább.   

Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője csütörtök délelőtt sajtótájékoztató keretében ismertette a CIB Bank 2021-re vonatkozó makrogazdasági és piaci várakozásait. Az elemző az újranyitás utáni globális és gazdasági kilátások mellett a hazai GDP és az infláció alakulásáról is beszélt.

Az idei piaci és gazdasági kilátásokkal kapcsolatban az elemző szerint a Covid mellett az infláció a másik kritikus téma. A járványhelyzettel kapcsolatban makrogazdasági elemzői szempontból rossz hír, hogy globálisan még messze nem tartunk annyira kifele a vírusból, mint ahogy az a fejlett gazdaságokból látszik. India mellett Argentínában is nagyon rossz még a helyzet, ami bár a  rövidtávú növekvési kilátásokat drasztikusan nem befolyásolja, a járvány újabb berobbanását eredményezheti.

Jó hír viszont, hogy a fejlett országok a nyitás küszöbén állnak. Magyarországon pedig a gazdaság újraindulására is pozitív hatással lehet, hogy az összes beadott oltás tekintetében az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok után a harmadik a világban. 

Egyébként amely országokból már megérkeztek az első negyedéves adatok, egyértelműen látszott a korlátozások hatása, a második negyedévben ebből lassú, a harmadik negyedévben robbanásszerű kilábalásra számítanak. A cégek kilátásokkal kapcsolatos megítélése is nagyon pozitív. A gazdasági helyreállítást minden előrejelzés szerint az USA fogja vezetni. Az extrém magas monetáris politika mellett az enyhe korlátozások miatt is gyors lesz a kilábalásuk, ami révén 7-8 százalékos növekedésre számítanak.

A másik központi téma az infláció

A nagyon gyors helyreállítás és az erős, a piacra ömlő kereslet, bizonyos kínálati oldali problémákkal társulva megnövelte az infláció megugrásának kockázatát. A Covid válság után egy tartósan magasabb inflációs pályára állhat a gazdaság, mind hazánkban, mind világszerte.

A Covid előtti időszakot az alacsony infláció és az alacsony kamatok határozták meg. Ha ebben egy strukturális törés következik be, annak drámai következményei lehetnek.

A nyitás inflatorikus hatású lesz, de Trippon Mariann szerint az inflációs sokk, bár kérdés hogyan fog lecsengeni, Európában a vártnál kisebb mértékű lesz. Ahol gond lehet, az az Egyesült Államok, ahol tudatosan túlfűtik a gazdaságot.  A FED itt deklaráltan engedi, hogy egy ideig túlpörögjön, cél fölött legyen az infláció. A problémát a piacokon az okozhatja, hogy nem tudni mennyi ideig és mekkora túllövést engednek. 

Éves átlagban a CIB Bank szakértői Magyarországon 3,8-3,9 százalék közötti inflációt várnak, de az év végére is csak picivel lehet az átlagos alatt az év/év index. Az előttünk álló időszak legnagyobb monetáris politikai kihívása a gazdasági helyreállítás támogatása mellett a másodkörös inflációs hatások elkerülése, az inflációs várakozások horgonyzottan tartása, vagyis annak megakadályozása, hogy az átmenetileg megemelkedő infláció beépülve a várakozásokba egy vártnál hosszabb ideig tartó, magasabb inflációs pályát eredményezzen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

GDP szempontjából jól állunk

A kamatkilátások szempontjából reális az európai  piacok számára, hogy 2023-ig nem lesz kamatemelés, az USA-ban ez is kérdésesebb. Magyarországon várhatóan a második negyedévben megindul a kilábalás. Mi relatíve jól megúsztuk növekedésügyileg az előző évet és hazánkban kisebb mértékben esett vissza a reál GDP növekedés, mint Európa nagy részén.

Reál GDP növekedés szempontjából régiós szinten egyedül a válságokat hagyományosan jól átvészelő Lengyelországtól maradtunk el.

Az akkumulált reál GDP növekedés pedig a 2021-2022-re vonatkozó becslések szerint nálunk lehet a legnagyobb a régió országait vizsgálva. Az idei előrejelzést egyébként a CIB Bank is 4,5 százalék környékére teszik, a piaci konszenzussal és az MNB előrejelzésével összhangban.

Az elemző szerint a feldolgozóiparban uralkodó feszültségek a harmadik negyedévre várhatóan elkezdenek oldódni, majd eltűnnek. Az év eleje még gyengébb lesz, de behozzák a lemaradást. Lesznek olyan ágazatok, pl. turizmus vendéglátás, ahol a teljes visszaépülés nem fél-egy évet, hanem több időt fog igénybe venni.

Ha ebből a sávból bármelyik irányba és nagymértékben kimozdulna az árfolyam, az MNB az egyhetes betéti kamat alakításával simíthatja a mozgásokat. Összességében elmondható, hogy a következő időszak várhatóan a konszolidáció jegyében telhet, összhangban a fejlett piacokon látható folyamatokkal.

Címkék:
bank, infláció, növekedés, gdp, cib bank, covid,