Borúlátóak a fejesek: nehéz év vár Magyarországra

Pénzcentrum2020. március 4. 19:00

 2020-ra a gazdasági növekedés lassulását jósolja a magyar vezérigazgatók kétharmada. Amióta a kutatás készül, sosem várták ilyen sokan a gazdasági helyzet romlását - derül ki a PwC vezérigazgató-felméréséből.

Míg a magyar gazdasági növekedéssel kapcsolatos optimizmus soha nem látott szintre esett vissza, a vezetők négyötöde továbbra is bizakodó vállalata bevételeinek növekedési kilátásait illetően. Ez az ellentmondás egyébként világszerte tapasztalható. A saját vállalkozásba vetett hit összhangban van a világszerte tapasztalható hangulattal - mutatta be a vállalatvezetők várakozását a PwC vezérigazgató felmérése, amely a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) partnerségében készült.

Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója rámutatott: a felmérés még a koronavírus-járvány előtt készült, tehát most valószínűleg még pesszimistábbak lennének a világ és a magyar gazdaság növekedése kapcsán a vezérigazgatók. A magabiztosság a versenytársakhoz viszonyított pénzügyi teljesítmény értékelésében is visszaköszön: a vállalatok több mint fele jobbnak ítéli működési eredményeit, mint a konkurens vállalkozásokét.

A pesszimista hangulat egyik következménye, hogy a vállalatok kivárnak. Tavalyhoz képest nem nőtt tovább azok aránya, akik szervezetük átalakítását tervezik. A globális eredményekkel összehasonlítva a magyar vezetők sokkal kisebb arányban számolnak organikus növekedéssel, kevésbé terveznek felvásárlást végrehajtani vagy stratégiai szövetségre lépni. Kitörést az új termékek vagy szolgáltatások bevezetése jelenthet a szervezetek számára, amely a vezetők 60%-ánál szerepel a következő év tervei között.

Az óvatosság az alkalmazottak létszámával kapcsolatos tervekben is megmutatkozik: a megkérdezettek több mint fele nem számít bővülésre a következő évben. A 2019-es eredményhez képest 15 százalékpontot esett azok aránya, akik cégük létszámát növelnék. Ami az elmúlt években nehézségnek számított, mostanra állandósulni látszik: a munkaerőhiány vagy a generációs kérdés nem oldódott meg, továbbra is ezek a legfontosabb növekedést gátló tényezők, de terhük kis mértékben csökkent.

Az árfolyam-ingadozásból adódó üzleti kockázat idén először előzi meg a túlszabályozottságot és a munkáltatót érintő anyagi terheket

- olvasható a tanulmányban.

Új elem a fenyegetések között a bizonytalan gazdasági növekedés, ami globális szinten az első helyre került idén. Az első számú döntéshozókat globálisan a kiberfenyegetések, az éghajlatváltozás és a környezeti károk is egyre inkább aggasztják, míg Magyarországon nem tapasztalunk érdemi változást ezeken a területeken tavaly óta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A technológiavezérelt környezetben az automatizáció, a demográfiai változások és a szabályozói környezet mind megnehezítik a tehetséges munkatársak bevonzását és megtartását. Ez a helyzet arra sarkallja a vállalatokat, hogy biztosítsák a megfelelő munkaerő-utánpótlást, vagyis maguk képezzék ki a jövő munkavállalóit, még ha ez nehézségekkel és az ebbe való folyamatos befektetéssel is jár - írja a tanulmány.

Ma a vállalatok legnagyobb értéke a tanulni képes és tanulni akaró munkavállaló - mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke a tanulmány bemutatóján. Azok a munkák, amiket a jövőben végezni fognak az emberek, ma még nem léteznek, és amit ma végeznek, azok meg fognak szűnni - mondta Futó, aki szerint drámai a helyzet, ezért nagyon fontos, hogy az emberek tanuljanak.

A PwC 223 magyarországi vezérigazgató véleményét mutatja be gazdasági kilátásokról és a vállalatuk növekedési előrejelzéséről. Kilencedik alkalommal készítették el a magyarországi vezérigazgatók körében végzett felmérést, amelyet 2011-ben indítottak. A kutatás személyes megkérdezésen alapul.

Címkék:
vállalkozás, gazdaság, cégek, pwc, munkaadók és gyáriparosok országos szövetsége,