Vége a jó éveknek? Ezért állhat földbe a magyar gazdaság

hvg.hu2019. november 12. 08:32

A német autóipar problémáit a magyar gazdaság is megérzi majd, ezt nyilatkozta Neue Zürcher Zeitungnak Beata Javorcik, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdásza - írja a hvg.hu.

"Az olyan országok, mint Magyarország, Szlovákia és Lengyelország óriási előnyhöz jutottak az utóbbi évtizedekben azzal, hogy a német autóipar részévé váltak. Ez ösztönözte a növekedést és a foglalkoztatást. Az autóipar problémái viszont a beszállítókra is hatással lesznek - mondja Javorcik.

2019 kiemelten jó év lesz, a jövőben azonban jelentősen visszaesik a magyar gazdaság, amit Javorcik egyfajta normalizálódásnak fog fel. A gazdasági dinamizmus egyik alappillére a laza monetáris politika, de az uniós támogatások korai kifizetése is nagy hatással volt a növekedésre. A kelet-európai országoknak pedig az elvándorlással is meg kell küzdeniük.

Az autóipar gyengélkedése a magyar gazdaságot is megroppanthatja, gondok pedig vannak bőven: a Daimlert 870 millió euróra büntették, a Volkswagen két vezetője ellen pedig vádat emeltek. Az autóipar próbál megszorítani: a Continental 1,1 milliárd eurót akar megspórolni a következő három évben, a BMW költséghatékonysági projektbe kezd, az Audi 15 milliárd eurós költségcsökkentési projektet hajt végre 2022-ig.

Címkék:
vállalkozás, audi, gazdaság, autóipar, ipar, mercedes, makrogazdaság, continental magyarország,