Szégyenpadon Magyarország: újabb listán csúsztunk a románok mögé

NapiCsárt2018. június 19. 16:00

Magyarország továbbra is a legszegényebb európai országok közé tartozik - derül ki egy friss, a tavalyi évre vonatkozó elemzésből. A jelentés szerint vásárlóerő-paritáson számolva mind az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC), mind az egy főre jutó bruttó haza termék (GDP) alapján is a lista végén kullogunk.

Magyarország vásárlóerő-paritáson számolva mind az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás (AIC), mind az egy főre jutó GDP alapján a legszegényebb európai országok közé tartozik - derül ki az Eurostat friss jelentéséből. Továbbra is jelentős eltérések vannak Európán belül: a lista végén található Bulgáriában az AIC-mutató mindössze 55 százalék, míg a listát vezető Luxemburgban 130 (100 az Európai Unió).

Összesen tíz tagállam, Németország, Ausztria, Nagy-Britannia, Finnország, Belgium, Dánia, Németország, Franciaország és Svédország, illetve a már említett Luxemburg AIC-mutatója végzett az uniós átlag felett.

Loading...

Tizenkettő olyan tagállam van, ahol a mutató elmarad az uniós átlagtól, ám kevesebb, mint 25 százalékponttal: Olaszország, Írország, Ciprus, Spanyolország, Litvánia, Portugália, Csehország, Málta, Görögország, Szlovénia, Lengyelország és Szlovákia.

Magyarország a harmadik kategóriába tartozik: ide sorolták azokat az országokat, melyeknél 30 százalékpont feletti az elmaradás az uniós átlagtól. Hazánkon kívül még öt ország tartozik ide: Észtország, Lettország, Románia, Horvátország és Bulgária. Ezek közül is csak két ország végzett hazánk mögött: a mindkét kategóriában utolsó Bulgária, valamint Horvátország. Bár GPD tekintetében még előzzük a románokat, ám az AIC-mutató tekintetében már keleti szomszédunk vezet.

Címkék:
vásárlás, európai unió, eurostat, penzcentrum, fogyasztás, eu, gdp, napicsárt, euroövezet, vásárlóerő-paritás,