Milliókat hozhat Ganxsta Zolee-nak a devizahiteles csomag

Pénzcentrum2014. július 10. 18:10

A svájci frankban eladósodott Ganxsta Zolee már belefáradt a bankokkal folytatott kilátástalan közdelembe. Az ismert rapper egy idő után már a megnövekedett törlesztőket sem bírta fizetni, így könnyítést kért bankjától. A mostani törvényeknek köszönhetően akár tovább csökkenhetnek a terhei, sőt, milliókat is visszakaphat.

Az ismert celeb nyolc évvel ezelőtt vett fel svájcifrank-alapú hitelt, összesen 30 millió forint értékben. Hiába fizetett vissza időközben 17 millió forintot, az árfolyam emelkedése miatt a tartozása mára 40 millió forintra duzzadt - írja a Blikk.

KATTINTS! 10+1 fontos kérdés és válasz a devizahiteles csomagról

Egy idő után már a 300 ezer forintos havi törlesztőket sem bírta fizetni, ezért kénytelen volt könnyítést kérni bankjától. Így már "csak" 150 ezer forintot kell fizetnie havi rendszerességgel. Nem meglepő hát, ha a sztár nem kívánt többet a témában nyilatkozni. A napilapnak mindössze annyit mondott, hogy elege van az egészből, és inkább a bankokról sem akar mondani semmit.

KATTINTS! Te mennyit kapsz vissza a bankodtól? Egyszerűen kiszámolhatod

A 30 milliós felvett hitelösszeg miatt igen magas visszatérítésre is számíthat a híres zenész. Azt sem szabad elfelejteni, hogy jelentős mértékben emelkedett időközben a havi törlesztőrészlet mértéke is, így valószínűleg a kamatemelés mértéke is meghaladhatja az átlagos értéket. Ezek alapján akár több millió forintos visszatérítésre is jogosult lehet Ganxsta Zolee.

Miért emeltek kamatot bankok a devizahiteleknél?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Bankszövetség főtitkára a Hír Tv műsorában elmondta, hogy a svájci alapkamat csökkenése ellenére hazánkban azért emeltek kamatot a bankok a devizahiteleknél, mert Magyarországon olyan magas mértékű a hitelek nem fizetése, valamint a jogbiztonság és a kiszámíthatóság is olyan kérdéseket vet fel a bankszektor számára, ami azt eredményezte, hogy a magas kamatok mellett is masszívan veszteségesek a pénzintézetek.

Az árfolyamréssel kapcsolatosan Kovács Levente azt nyilatkozta, hogy a bankoknak ki kell dolgozni azt a módszertant, ahogyan az árfolyamrést el kell számolni. Ezt a jegybank ellenőrzi majd, és ezek alapján az ügyfelek automatikusan kapják meg a pénzt kamatos kamattal. Az elszámolást szabályozó, szeptemberre várható törvény fogja megadni, hogy készpénzben vagy tőke csökkentésével kapják vissza ezt az ügyfelek.

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyam, svájci frank, devizacsomag,