Eljött a devizahitelesek nagy napja! Miről dönt ma a Kúria?

Pénzcentrum2014. június 3. 09:02

Ma döntés várható a Kásler házaspár devizahiteles perében. Az ügy a magyar bírósági fokozatokat és az Európai Bíróságot is megjárva a Kúria elé került, ahol ma várhatóan döntés születik. Felmerül a kérdés, hogy mi lehet a döntés, illetve, hogy ennek milyen hatása lehet a többi devizahitelre. A Pénzcentrum.hu megnézte, hogy mik a per lehetséges kimenetei, mire számíthatnak a devizahitelesek.


Friss! Itt az ítélet a devizahiteles ügyben!

Ma hozhat döntést a Kúria a (devizahiteles perként elhíresült) Kásler kontra OTP perben. A házaspár azért perelte be a bankot, mert szerintük a folyósítás napján meghatározott árfolyamon kellene törleszteni a hitelt, viszont a részletek az esedékesség előtti napon megállapított eladási árfolyam alapján történnek.

A házaspár szerint ez a hitelezési gyakorlat tisztességtelen, továbbá az is nehezményezték, hogy a hitelintézet a kezelési költségeket is devizában állapította meg, ezzel további kockázatnak kitéve őket, és károkat okozva nekik.


Az ügy megjárta az Európai Bíróságot is, azonban jogerős ítélet még nem született az ügyben. A Kúria mostani döntése azért lehet érdekes minden devizahitelesnek, mert a konkrét ügy tárgyalása után átfogóan is megvizsgálhatja az árfolyamrés, illetve az egyoldalú kamatemelés témakörét, és kiegészítheti a devizahitelekről 2013 decemberében hozott jogegységi határozatát (erről lásd keretes írásunkat cikkünk végén).

Milyen hatással lesz a döntés a devizahitelekre?

A Kúria döntésének eltérő hatása lehet a későbbi perekre, és a további perekben alulmaradt bankokra is, amennyiben jogegységi határozat születik.A legfontosabb kérdés most az, hogy a különböző árfolyamok használata folyósításkor, illetve törlesztéskor módosul-e az ítélet szerint, és hogyan változik az ítélet hatására.


A Pénzcentrum.hu összeszedte, hogy milyen kimenetellel számolhatunk. A fő kérdés az, hogy "Tisztességes volt-e az árfolyamrés alkalmazása?" Amennyiben azt állapítják meg, hogy az OTP tisztességesen járt el, akkor nem történik módosítás, viszont, ha másképp döntenek, akkor több lehetőség is áll a bíróság előtt. Ebben az esetben a jövőbeni árfolyamrés mindenképpen módosul, viszont az is lehet, hogy a törlesztési árfolyamot visszamenőlegesen is más szinten kellett volna megállapítani, azaz Káslerék pénzt kaphatnak vissza a hitelezőjüktől. Bármelyik eset mellé teszi le a voksát a bíró, három további megoldás kínálkozik:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A folyósítás árfolyamán kell törleszteni (Ha az eladási árfolyamon folyósított a bank, akkor a törlesztéskor aktuális eladási árfolyamon kell visszafizetni a pénzt)
  • Középárfolyamon törlesztés (Ez egyfajta salamoni döntés)
  • Egyéb köztes megoldást választ a Kúria
Mi a decemberi jogegységi határozat lényege?
A devizahitel-szerződés egészének érvénytelenségéhez vezető okokat számba véve a kúriai határozat részletesen foglalkozott azzal, hogy önmagában a devizahiteles szerződés miért nem jogszabályba, illetve nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütköző, uzsorás, lehetetlen szolgáltatásra irányuló, valamint színlelt.
A jogegységi döntés kitért többek között arra, hogy a tájékoztatási kötelezettség megsértése miatt a szerződés nem jogszabályba ütköző. De ha a fogyasztó nem kapott megfelelő tájékoztatást a szerződéses kockázatokról, az felvetheti a tisztességtelenség kérdését.

A decemberi kúriai határozat szerint, ha egy vizsgált szerződés valamilyen okból teljesen vagy részlegesen érvénytelen, a bíróságoknak különösen arra kell törekedniük, hogy kiküszöböljék az érvénytelenség okát, és a szerződést érvényessé nyilvánítsák, ugyanis a még fennálló tartozás érvénytelenség esetén egy összegben azonnal esedékessé válna.

A határozat kiemeli, hogy a társadalmi méretű változásoknak a szerződések nagy tömegét hasonlóan érintő következményeit, a nagyszámú jogvitát okozó társadalmi problémák megoldását nem a bíróságoktól, hanem a jogalkotástól lehet várni.

A kormány indítványára az Alkotmánybíróság is foglalkozott a devizahitelek ügyével és ez év márciusában közzétett alaptörvény-értelmezésében kimondta: törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

 

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyam, devizaper,