Gyengül a forint: mi lesz a hitelemmel? Mennyi lesz a törlesztőm?

Pénzcentrum2014. február 4. 11:03

Az elmúlt hetekben a forint jelentősen gyengült a svájci frankhoz és az euróhoz képest. Ennek nyilvánvaló következménye a devizahiteles szerződések törlesztőrészletének megugrása. Az OTP elszámolása szerint akár több mint 5 százalékkal nőtt a havi részlet, míg az Erste ügyfelei valamivel kevesebbet is fizetnek, mint előző hónapban. Miért van ekkora különbség két bank között?


A 2014-es év jelentős forintgyengüléssel indult, ami a svájci frank és az euró alapú devizahiteleseknek is rossz hír. A szerződések eltérő árfolyam-meghatározása miatt azonban nem mindenki jár egyaránt rosszul. A bankok ugyanis eltérő módon számítják az árfolyamot. A legtöbb hitelintézet egy a szerződésben meghatározott napon (amely lehet egységes az intézményen belül, vagy az adott hitelszerődéshez köthető napon meghatározott) adja meg a törlesztés árfolyamát. (a pontos értéknapokat lenti táblázatunkban mutatjuk).


Az euró árfolyam alakulása januárban

Így könnyen előfordulhat, hogy különböző pénzintézetek törlesztőrészlete akár nagy mértékben eltérhet egymástól. Sőt, azoknál a bankoknál, ahol a szerződéskötés napjától függ az árfolyam meghatározásának napja, akár ugyanannál a pénzintézetnél is eltérő törlesztőrészlettel találkozhat az ügyfél. 

A jelentős megugrást a részletben a deviza átváltásában kell keresni a devizahiteleknél. Ez komoly kockázatot hordoz magában, amit a lakossági ügyfelek viselnek. Mivel egyre több forintot kell adni egy euróért, ezért a devizában adósoknak is egyre több forintot kell kifizetniük a bank felé, azaz a következő hónapban megnőhet a törlesztőrészlet.

Mi a helyzet az árfolyamgáttal?
A hirtelen forintgyengülés az árfolyamgátat igénybe vevőket sem kíméli, azonban egyelőre védve vannak az ingadozástól. Továbbá a kilengéseket részben fedezi az állam, illetve a bankok, a szabályoknak megfelelően. Ennek ellenére ezek a kiugró, rövid idejű változások akár jelentős tétellel növelhetik a gyűjtőszámlán lévő pénzt, amit az árfolyamgát lejártával ki kell fizetni a későbbiekben.


Az euró árfolyama még a hét elején is nagy kilengést mutatott, így nehéz megjósolni, hogy merre fog elmozdulni a szintje. A Portfolio.hu tegnapikörkérdésében a hazai elemzők túlnyomó többségben egyetértettek azzal, hogy jelentős forintgyengülésre már nem számíthatunk. Ennek ellenére nem árt felkészülni arra, hogy átmenetileg megugrik a havi kiadásunk, viszont az továbbra is kérdéses, hogy hosszabb távon a korábbinál magasabb havi törlesztőre kell-e számítani. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bizakodásra adhat okot, hogy a magas árfolyam nem kedvez a magyar államadósságnak, így elvileg a kormány érdeke is, hogy megpróbálja alacsonyabb szinten stabilizálni az árfolyamot. A jegybanknak emellett több eszköze is rendelkezésre áll arra, hogy könnyítsen az adósokon. Egyrészt forintvásárlással, másrészt komolyabb további gyengülés esetén a jegybanki alapkamat növelésével is beavatkozhat, így stabilizálva alacsonyabb szinten az euró, illetve a svájci frank árfolyamát. Erről részletesebbenittírtunk.

Címkék:
hitel, devizahitel, árfolyam, euró, árfolyamgát,