Egy végleges árfolyamrögzítésen gondolkodhat a kormány

Pénzcentrum2013. július 18. 12:02

A devizahitelek lehetséges felülvizsgálatának elsődleges oka az árfolyamkülönbség - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Reutersszel. A válaszból az is kiderül: ez alatt nem az árfolyamrést, hanem az árfolyamváltozásokat érti a minisztérium. A kormány július 24-ei ülését szenteli a témának.

"A szerződések módosítását indokló körülmény elsősorban a devizaárfolyamkülönbség, mivel az adós nem hibáztatható azért, ha képtelenné válik az adósságszolgálatra egy olyan külső ok miatt, amilyen az árfolyam romlása" - írta a minisztérium sajtóirodája a Reuters beszámolója szerint. A hírügynökség hozzáteszi: további részleteket nem közöltek.

Ez akár a gyakorlatban egy véglege árfolyamrögzítést is jelenthet, melyben a bankokat óriási veszteség is érheti, hiszen a meghatározott árfolyam fölötti részt veszteségként kell elkönyvelniük.


Navracsics Tibor kedden este arról beszélt a Hír TV-n, hogy ősszel a kormány kísérletet tesz a devizahitelek problémájának általános jellegű rendezésére. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán azzal pontosította a Navracsics szavai miatti találgatásokat, hogy a Magyar Bankszövetséggel a deviza jelzáloghitelek sorsáról tárgyalnak.

Címkék:
devizahitel, árfolyam, adósságszolgálat,