Pénzcentrum • 2025. augusztus 8. 18:45
Új kutatás szerint összefüggés lehet az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a tüdőrák kialakulása között, bár az ok-okozati kapcsolat még nem bizonyított.
A Thorax folyóiratban megjelent tanulmány közel 102 000 ember adatait elemezte, akiket több mint 12 éven keresztül követtek nyomon. A résztvevőket az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása alapján négy csoportba osztották.
Az eredmények szerint azok, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztották (napi hat adag), 41%-kal nagyobb valószínűséggel kaptak tüdőrákot, mint a legkevesebbet fogyasztó csoport tagjai (napi 0,5 adag). A vizsgálat során 1706 résztvevőnél diagnosztizáltak tüdőrákot.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak azok a termékek, amelyek feldolgozáson estek át, mesterséges színezékeket, ízesítőket és tartósítószereket tartalmaznak, és általában csomagoltak. A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy érdemes korlátozni ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy bár a kutatás figyelembe vette a dohányzást mint ismert kockázati tényezőt, nem részletezte, hogy a résztvevők mennyit vagy mennyi ideig dohányoztak. Lehetséges, hogy a dohányzók hajlamosabbak több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztani, és valójában a dohányzás, nem pedig az étrend növelte a kockázatot.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Érdekes módon a nem dohányzó, de sok ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó résztvevőknél is diagnosztizáltak tüdőrákot a tanulmány során, ami további kérdéseket vet fel az összefüggés természetével kapcsolatban.