Pénzcentrum • 2025. január 15. 16:44
A fakanál használata elég megosztó kérdés lett az utóbbi időben a háziasszonyok körében: egyesek szerint nélkülözhetetlen eszközök, másoknak higiéniai aggályaik vannak velük kapcsolatban. A vita középpontjában az áll, hogy a fa mennyire lehet a baktériumok melegágya, és milyen hatékonyan tisztíthatók ezek az eszközök. Szakértők segítségével járjuk körbe a kérdést.
A fakanalak körüli vita két táborra osztja a háziasszonyokat. Az egyik oldalon állók szerint ezek tökéletes konyhai eszközök: kíméletesek az edényekhez és akár évtizedekig is használhatók. A másik oldal viszont higiéniai aggályokat vet fel, mondván, a porózus fa ideális táptalaj lehet a baktériumoknak, és az ételek szagát is magába szívhatja.
Bryan Quoc Le élelmiszertudós rámutat a fakanalak porózus jellegére: "A fakanalak pórusaiban mikroorganizmusok rekedhetnek. A szappanos, forró vizes mosás eltávolíthatja a mikroorganizmusok nagy részét, de néhány elkerülhetetlenül megmarad és elszaporodhat, különösen ha nem szárítják meg teljesen."
A szakértők egyetértenek abban, hogy a kulcs a fakanalak azonnali tisztítása használat után, majd alapos szárítása. Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke hangsúlyozza:
A lényeg, hogy a fakanalakat használat után azonnal tisztítsuk meg, és hagyjuk a levegőn teljesen megszáradni.
Érdekes tény, hogy bizonyos fafajták természetes antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek. Le szerint "egyes fafajták, mint a tölgy, a fenyő és a cseresznyefa, nagy koncentrációban tartalmaznak természetes antimikrobiális vegyületeket, például tanninokat, amelyek erősen gátolják számos mikroorganizmus növekedését.".
Azonban nem minden fakanál készül ilyen fából
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
- számolt be a Huffpost. Ellen Shumaker, az Észak-Karolinai Állami Egyetem biztonságos tányérokért felelős igazgatója rámutat a fa önszabályozó képességére: "Bár a baktériumok kezdetben megtelepedhetnek a nedves fa felületen, a víz és a baktériumok be tudnak diffundálni a fába, ahol a baktériumok végül megfulladnak, és megakadályozhatják a szaporodásukat." Ez azonban csak akkor működik, ha a fakanalakat megfelelően szárítják.
A szakértők figyelmeztetnek, hogy a repedezett vagy sérült fakanalak különösen veszélyesek lehetnek. Detwiler szerint "a repedések, hasadások és szilánkok rejtett tereket hoznak létre, ahol az ételmaradékok és a nedvesség felhalmozódhat, ami megnehezíti a kanál alapos tisztítását. Ezek a területek baktériumoknak vagy penésznek adhatnak otthont, amelyek a mosás ellenére is megmaradnak."
A fakanalak megfelelő ápolása érdekében a szakértők a következőket javasolják:
- Azonnali mosás használat után forró, szappanos vízzel
- Alapos szárítás a levegőn, lehetőleg függőleges helyzetben
- A mosogatógép kerülése
- Rendszeres olajozás élelmiszer-minőségű ásványi olajjal
Keith Warriner, a Guelphi Egyetem élelmiszertudományi professzora óva int a fertőtlenítőszerek, például a fehérítő használatától: "Nem tanácsos fertőtlenítőszereket használni, mivel itt a fa nedvszívó jellege hátrányossá válik." A biztonságos tisztítás érdekében javasolja, hogy maradjunk a szappan és a víz használatánál.