Pénzcentrum • 2024. október 4. 19:02
A Galwayi Egyetem vezetésével, a kanadai McMaster Egyetemmel és nemzetközi stroke-kutatókkal együttműködve végzett új globális kutatás meglepő eredményeket hozott a különböző olaszok és a stroke kockázata közötti összefüggésekről - számolt be a scitechdaily.com.
A Journal of Stroke és az International Journal of Stroke folyóiratokban közzétett tanulmányok szerint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek rendszeres fogyasztása növeli a stroke kockázatát. A napi négy csészénél több kávé fogyasztása szintén magasabb kockázattal jár.
Andrew Smyth professzor, a kutatás vezetője elmondta:
Nem minden gyümölcsital egyforma - a frissen facsart gyümölcslevek valószínűleg előnyösek, de a sok hozzáadott cukrot és tartósítószert tartalmazó, sűrítményből készült gyümölcsitalok károsak lehetnek. Kutatásunk azt is kimutatta, hogy a stroke esélye annál nagyobb, minél gyakrabban fogyaszt valaki szénsavas üdítőket.
A szénsavas italok, beleértve a cukros és a mesterségesen édesített változatokat is, 22%-kal növelik a stroke esélyét. A gyümölcsitalok fogyasztása pedig a vérzéses stroke kockázatát 37%-kal emeli.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Ezzel szemben a tea, különösen a fekete és a zöld tea, csökkenti a stroke kockázatát. Napi 3-4 csésze fekete tea 29%-kal, míg ugyanennyi zöld tea 27%-kal csökkenti a stroke esélyét.
Martin O'Donnell professzor, az INTERSTROKE tanulmányi társvezetője hangsúlyozta: "Bár a magas vérnyomás a legfontosabb kockázati tényező, a stroke kockázata az egészséges életmóddal, az étrenddel és a fizikai aktivitással is csökkenthető."