Átalakítja slágertermékeit a Tesco: sokak kedvence nem lesz ugyanolyan, mint eddig

Pénzcentrum2024. április 10. 16:15

A Tesco az Egyesült Királyság legnagyobb élelmiszer-kereskedőjeként elkötelezte magát a vásárlók egészségesebb táplálkozásának támogatása mellett. A vállalat folyamatosan dolgozik termékeinek újratervezésén a Welwyn Garden Cityben található tesztkonyhájában, hogy azok megfizethetőbbek, inspirálóbbak, relevánsabbak és mindenekelőtt egészségesebbek legyenek - tudósított a The Guardian.

A Tesco, mint az Egyesült Királyság vezető élelmiszer-kiskereskedelmi lánca célul tűzte ki a fogyasztók egészségesebb táplálkozásának támogatását - a vállalat ennek érdekében újratervez néhányat a legnépszerűbb termékei közül, hogy azok egészségesebbek, megfizethetőbbek és vonzóbbak legyenek a vásárlók számára. Karen Poole, a Tesco egészséges és fenntartható táplálkozásért felelős vezetője szerint a fő kihívást leginkább az ízlés, a megfizethetőség és a családi preferenciák jelentik.

A Tesco már korábban is tett lépéseket az egészségesebb termékfejlesztés irányába, például 2007-ben eltávolította a hidrogénezett zsírokat sajátmárkás termékeiből, 2016-ban pedig csökkentette az üdítőitalai cukortartalmát. Példaként említették a sajátmárkás babjuk esetét is, amelynek anélkül csökkentették a cukor- és sótartalmat, hogy észrevehetően befolyásolták volna az ízét - azonban a nagyléptékű és tartós változáshoz idő kell.

Mint kiderült, a vállalat nem csak arra összpontosít, hogy mit vesz ki termékeiből (tipikusan cukrot és sót), hanem arra is, hogy mit ad hozzájuk – például több zöldséget és rostot. Utóbbi azért számít fontos lépésnek, mert a statisztikák szerint a felnőtt lakosság kevesebb mint egyharmada viszi be szervezetébe a napi ajánlott rostmennyiséget. A rosttartalom növelését a tesztkonyhában dolgozó fejlesztő szakácsok az olasz készételek esetében például több gomba hozzáadásával érik el.

Jamie Robinson, a Tesco vezető séfje szerint az olasz ételek újragondolása kapcsán pozitív visszajelzéseket kaptak: az új receptek szerint készített lasagne és bolognai ételeket például jobban kedvelték a vásárlók. A vállalat emellett igyekszik a pizzáit is egészségesebbé tenni, szintén extra rost hozzáadásával. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése mellett a fontos célkitűzéseik közé került az is, hogy az összetevők listája minél könnyebben értelmezhetővé váljon - ennek jegyében olyan összetevőket használnak, amelyek nem tartalmaznak E-számokat vagy más gyakran használt adalékanyagokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Robinson kiemelte továbbá azt is, hogy mennyire fontosnak tartják az "igazi" étel fogalmát: csak olyan alapanyagokat használnak, amelyek a fogyasztók otthonaiban is megtalálhatóak lennének, továbbá nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a teljes kiőrlésű gabonafélékre és a hüvelyesekre is. Az élelmiszerlánc jövőbeli célkitűzései közé tartozik, hogy 2025-re szeretnék elérni, hogy kínálatukban az egészséges termékek aránya elérje a 65%-ot.

Címkék:
egészség, Tesco, élelmiszer, spórolás, dolgozók, életmód, egészséges életmód,