Újabb szigorítás készül az e-cigik kapcsán: teljesen betiltanák ezeket az ízeket?

Pénzcentrum2024. március 28. 13:44

Az Európai Unió tagállamai szigorúbb szabályozást fontolgatnak a dohányipari vállalatok által, az ízesített dohánytermékek uniós tilalmának megkerülésére piacra dobott, nikotinnal dúsított teapálcikákra vonatkozóan - jelentette a Reuters. Az Európai Bizottság jelenleg az uniós dohánytörvények felülvizsgálatát végzi, melynek eredményeitől függően dönthetnek az esetleges változtatásokról.

Az európai kormányzatok szigorításokat fontolgatnak a dohányipar új, füstmentes termékeire, amelyeket a dohányfüstmentes hevítők formájában vezettek be. Ezek a termékek, amelyeket nagy dohányvállalatok, mint a Philip Morris International és a British American Tobacco fejlesztettek ki, nikotinnal dúsított anyagokból, például rooibos teából készülnek.

Lettországban egy törvényjavaslat szerint ezeket a termékeket dohánypótléknak minősítenék és 2025-től minden ízesítésük betiltásra kerülne. Horvátország és Litvánia is hasonló szabályozások bevezetését tervezi. Németországban viták folynak arról, hogy az új termékek alá esnek-e a meglévő dohányadó-törvények.

A BAT és a PMI támogatja az ilyen termékek megfelelő szabályozását és adóztatását, hangsúlyozva az ízek fontosságát a felnőtt dohányosok leszoktatásában. A dohányfüstmentes pálcikák jelenleg csak kis részét képezik a vállalatok bevételének, de jelentős stratégiai fejlődést jelentenek. Egyes piacokon gyorsan növekedtek; például Csehországban és Romániában jelentős részesedést értek el.

Az Európai Bizottság várhatóan az egész blokkra kiterjedő szigorúbb szabályozást fog bevezetni, beleértve az ízesítésekre, marketingre és más termékekre vonatkozó korlátokat is. A dohányipari vállalatoknak bizonyítaniuk kellene termékeik pozitív hatásait a dohányzás ártalmainak csökkentésében, hogy elkerüljék a szabályozást. Az egészségügyi hatásokkal kapcsolatos kutatások még mindig korai stádiumban vannak, eddig nem hoztak egyértelmű eredményt.

Címkék:
egészség, európa, e-cigaretta, dohányzás, európai bizottság, szigorítás, cégek, tilalom, termék, tiltás, tea, vállalatok, termékek, dohányáru, dohánytermék, bizottság, ízesített cigaretta, dohányosok,