Ilyen kezelést kap a rákkal diagnosztizált Katalin hercegné: súlyos mellékhatásokkal küzdhet Vilmos herceg felesége

Pénzcentrum2024. március 23. 09:58

A walesi hercegné, Kate Middleton pénteken bejelentette, hogy sokkoló rákdiagnózisa után megelőző célzattal kemoterápiás kezelést kap - azt nem tudni, pontosan milyen típusú rákkal diagnosztizálták. De pontosan mit is jelent ez a kezelés, és milyen mellékhatásokkal küzdhet a brit trónörökös Vilmos herceg felesége?

A walesi hercegnő, Kate Middleton pénteken nyilvánosságra hozta, hogy kemoterápiás kezelésben részesül rákdiagnózisa után. Mint a DailyMail megírta, a kemoterápia célja a daganatos sejtek elpusztítása, amit gyakran alkalmaznak közvetlenül a rák kezelésére vagy annak érdekében, hogy a daganatot zsugorítsák műtét előtt. Katalin hercegné esetében ez a kezelés megelőző céllal történik, remélve, hogy ezzel megakadályozható a betegség kiújulása.

Vilmos herceg felesége 42 éves korában kezdte meg ezt a kezelést február végén. Kezdetben úgy vélték, hogy műtétje nem rákos megbetegedés miatt szükséges. Azonban későbbi vizsgálatok kimutatták a rák jelenlétét. Ennek eredményeképpen orvosai egy megelőző kemoterápiás kúrát javasoltak neki.

A lap szerint a megelőző kemoterápia, más néven adjuváns kemoterápia célja a rák visszatérésének megakadályozása azután, hogy az elsődleges daganatot eltávolították. A rák áttéteket is képezhet, amikor apró rákos sejtek leválnak és máshol telepednek meg. Ezek az új megbetegedések nehezen felismerhetőek, ezért gyakori az onkológusok tanácsa a megelőző kemoterápiás kezelésre.

Ez a terápia infúzió vagy tabletta formájában történik, amelyek segítségével a gyógyszerek eljutnak a vérbe és így hatnak az egész szervezetre. Több mint 100 féle kemoterápiás gyógyszer létezik, mindegyik citotoxikus hatású - mérgezőek a sejtekre -, de leginkább azokra hatnak erőteljesen, amelyek gyorsan osztódnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kemoterápia mellékhatásai között szerepel hajhullás vagy ritkulás, fáradtság, könnyebb véraláfutás és vérzés, fertőzésekre való fokozott hajlam és emésztési problémák. A betegek gyakran kapnak további gyógyszereket is ezek enyhítésére.

Katalin konkrét ráktípusát nem tették közzé. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 375 000 új rákos megbetegedést diagnosztizálnak és 167 000 halál fordul elő emiatt. A túlélési arányok változnak attól függően, hogy milyen típusú rákról van szó.

Címkék:
egészség, kórház, rák, megelőzés, kezelés, nagy-britannia, kemoterápia, orvosok, királyi család,