Ezt rontják el sokan, amikor tetoválást csináltatnak: súlyos fertőzés lehet a vége

Pénzcentrum2024. március 14. 15:44

Mielőtt valaki tetováltat, fontos, hogy alaposan átgondolja a mintát, az elhelyezést és a választott művészt vagy szalont - írja a Healthline. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a megfelelő ápolásról sem, hogy az új tetoválást gondok nélkül, egészségesen tudjuk viselni.

A tetoválás előtt fontos, hogy tisztában legyen az ember azzal, milyen mintát szeretnének magukra varratni, és hol szeretnék azt elhelyezni. A megfelelő tetoválóművész vagy stúdió kiválasztása kulcsfontosságú lépés a folyamatban. A konzultáció során a művész segíthet a tervezés finomításában, beleértve az elhelyezést és az árképzést is. A tetoválás mérete, helye, színei és a művésszel töltött idő mind befolyásolja a végeredményt.

Számos tetoválási stílus létezik, mint például az amerikai hagyományos, a hagyományos japán, a realisztikus, az illusztratív, a neo-tradicionális, és a minimalista vagy geometrikus. Az inspirációkat a közösségi médián keresztül is gyűjthetjük. A tervezés során fontos megfontolni a betűtípust és színpalettát is, figyelembe véve a bőrszín hatását a színek megjelenésére. A tetoválás mérete és elhelyezkedése döntő lehet; mivel bizonyos testrészek érzékenyek lehetnek, bizonyos esetekben idővel elmosódhat a tetoválás. Egy jó tetoválóművész segít meghozni a jó döntést.

Amikor tetoválóművészt vagy stúdiót választunk, fontos körültekintőnek lenni: megvannak-e a szükséges engedélyek, higiénikus-e a szalon, illetve általában azt is, hogyan kezelik a kuncsaftokat. Egy konzultáció során beszéljünk a tetoválóval minden részletről, beleértve az óradíjakat és utókezelést is.

Tetováltatás során számítani kell némi fájdalomra; ennek mértéke változhat attól függően, hogy hol helyezkedik el a tetoválás. A legérzékenyebb, fájdalmasabb területek:

  • homlok
  • nyak
  • gerinc
  • borda
  • kezek vagy ujjak
  • bokák
  • a lábfej felső része

Az utólagos ápolás létfontosságú a gyors gyógyulás érdekében: tartsuk be a tetováló javaslatait a tisztításra és hidratálásra vonatkozóan. Fontos viszont, hogy hosszú távon is karban kell tartani a tetoválást: kerülni kell közvetlen napfényt és hidratálni kell a bőrt. A legfontosabb tanácsok szoktak lenni a varratást követően:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a szalonban felhelyezett kötést néhány órán át fent kell hagyni
  • mossunk kezet, mielőtt levennénk a kötést és felhelyeznénk egy újat! Ne felejtsük el, hogy a friss tetoválás nyitott seb. A szennyeződés vagy a baktériumok károsíthatják vagy lelassíthatják a gyógyulási folyamatot.
  • a kötés eltávolítása után mossuk le a tetoválást a művész által ajánlott fertőtlenítővel vagy gyengéd, illatmentes szappannal. Kerülni kell az illatanyagot vagy alkoholt tartalmazó szappan használatát, mert ezek az összetevők irritálhatják a bőrt.
  • töröljük szárazra a területet egy tiszta törülközővel, de ne dörzsöljük! A dörzsölés meghúzhatja a bőrt, és a tinta kihullását okozhatja.
  • ha viszket és száraz bőr, kenjük be vékonyan bőrápoló kenőccsel, ami érzékeny bőrre való és illatmentes.
  • ha a tetoválás elkezd pelyhesedni vagy hámlani, nem szabad pánikolni! Ez a gyógyulási folyamat része, általában csak az első hét végéig tart.
  • mindig kövessük a tetováló utókezelési utasításait.

A legtöbb tetoválás felszíni rétege néhány héten belül gyógyul, de hónapokig is eltarthat, mire teljesen, a mélyrétegekben is meggyógyul a bőr. Az ápolás hiánya késleltetheti a gyógyulási folyamatot, és hosszú távon befolyásolhatja a tetoválás minőségét!

Ha valaki meggondolja magát, és levetetné a tetoválását, arra számítson, hogy az eltávolítása drága és fájdalmas lehet; alternatív megoldásként új tetoválást készíthetünk régi fölé.

Címkék:
egészség, tervezés, gyógyulás, művészet, konzultáció, művész, tetoválás, bőrdísz, bőr,