Ez lenne az időskori demencia ellenszere? Filléres megoldás, mindenki számára elérhető

Pénzcentrum2024. március 6. 17:15

Egy friss kutatás szerint a hangszeres zenélés javíthatja a memóriát és csökkentheti az időskori kognitív hanyatlás kockázatát, ami alátámasztja a zenei képzés pozitív hatásait az agy egészségére az életkor előrehaladtával - tudósított a HuffPost.

A zenélés pozitív hatással van az agy egészségére, különösen az életkor előrehaladtával - állapította meg egy friss kutatás, amelyet az International Journal of Geriatric Psychiatry szaklapban publikáltak. A tanulmány 1107 brit résztvevőt vizsgált, akiknek átlagéletkora 67,82 év volt. Ezek a személyek önbevallás alapján osztották meg zenei tapasztalataikat és részt vettek egy kognitív felmérésen.

A kutatók több zenei tevékenység - például zenehallgatás, hangszeres játék, éneklés - hatását vizsgálták a kognitív funkciókra. Az eredmények azt mutatták, hogy a zenélés javítja a memóriát és csökkenti az időskori kognitív hanyatlás kockázatát.

Dr. Gary Small szerint ez a tanulmány megerősíti korábbi kutatások eredményeit. Azonban Dr. Arman Fesharaki-Zadeh felhívja a figyelmet arra, hogy az adatok önbevalláson alapultak, ami pontatlanságokhoz vezethet. Dr. Golnaz Yadollahikhales kiemeli, hogy a zenélés jelentősen befolyásolja a végrehajtó funkciókat.

A tanulmány szerint a billentyűs hangszereken való játék nyújtja a legnagyobb előnyöket az agy egészségének. Anne Corbett szerint ezen hangszerek mellett a rézfúvós és fafúvós hangszerek is hasznosak lehetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A zene szociális aspektusa is fontos szerepet játszik az agy egészségében. A csoportos zenélés vagy éneklés társas kapcsolatokat épít, amelyek védenek az agyi problémák ellen. Az embereknek már fiatal korban el kell kezdeniük építeni kognitív tartalékukat zenéléssel és más aktivitásokkal - mondja Yadollahikhales. Fesharaki-Zadeh hozzáteszi, hogy soha nem vagyunk túl öregek új dolgok tanulásához.

Bár bizonyos tényezőket kontrollálhatunk, genetikai hajlamot nem - figyelmeztet Small. Ennek ellenére egy erős kognitív tartalék segíthet lassítani a demencia előrehaladását. A zenélés tehát nem csak élvezetes tevékenység, hanem hosszú távon is jót tesz az agynak. Az új hangszerek elsajátítása és a zenei gyakorlatok beépítése mindennapi rutinba segíthet megőrizni mentális élességünket életünk során.

Címkék:
egészség, kutatás, zene, tanulmány, agyvérzés, időskor, agyműködés, agykutatás, kognitív teszt,