Egy időre fellélegezhet több százezer magyar: viszont nemsokára jön a feketeleves

Pénzcentrum2024. március 6. 12:31

A pollenterhelés a hét második felében a záporok és a lehűlés hatására várhatóan mérséklődik - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja országosan magas, a nyáré közepes-magas szintet érhet el.

Az éger, a kőris, a juhar és a fűz virágpora országosan közepes koncentrációban lehet jelen, a mogyoróé és a szilé jellemzően alacsony. A kültéri allergén gombák spóraszáma országosan jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat - olvaható a friss pollenjelentésben.

Nem árt előre felkészülni

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, mint amikor esősebb.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek a tünetektől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
egészség, allergia, egészségügy, pollen, allergén, lakosság, pollenkoncentráció, pollenszezon, allergiaszezon, pollennaptár, nngyk, pollenallergia,