Kiderült a nagy kukoricaszirup-titok: rengeteg élelmiszerben van, erről jobb, ha tudsz!

Pénzcentrum2024. február 29. 06:45

A szakértőket is megosztják a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup egészségügyi hatásai, egyes vélemények szerint azonban ez sem károsabb, mint más cukorfajták, beleértve a mézet is, feltéve, ha mértékkel fogyasztjuk - jelentette a Daily Mail.

Dietetikus szakértők szerint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) egészségügyi hatásai a mézéhez hasonlók. A témával kapcsolatban Dr. Jen Gunter kanadai nőgyógyász, a New York Times munkatársa reagált Mindy Pelz csontkovács kijelentésére. Pelz azt állította, hogy a HFCS "a leghalálosabb szénhidrát", szerinte ez az édesítőszer közvetlenül a májba jut, ott pedig zsírrá alakul, ami károsíthatja a szervet és elhízáshoz vezethet.

Dr. Gunter a blogján elmagyarázza, hogy a HFCS egy olyan cukorfajta, amelyet glükózból állítanak elő, majd enzimek segítségével részben fruktózzá alakítják. Az üdítőitalokban nagyjából 55%, míg a lekvárokban 42% a fruktóztartalom, ezzel szemben az asztali cukor 50%, a méz pedig 49% fruktózt tartalmaz.

Catherine Collins dietetikus szerint a fruktóz csak akkor alakul zsírrá, ha többletkalóriát viszünk be vele a szervezetünkbe. Egy, a British Medical Journalban megjelent áttekintés szerint pedig nincs káros hatása a vércukorszintre. Egy 2023-as tanulmány azt vizsgálta, hogy a HFCS okoz-e olyan biológiai változásokat az emberi szervezetben, amelyek elősegítik a hízást.

Az FDA (Az FDA egy amerikai szervezet, egész pontosan a Food and Drug Administration, egy hivatal, aminek magyar megfelelője nagyjából a OGYÉI, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.) honlapja szerint nincs bizonyíték arra, hogy a HFCS-t tartalmazó élelmiszerek biztonságosabbak vagy kevésbé biztonságosak lennének a más édesítőszereket tartalmazó élelmiszereknél. Abby Langer dietetikus és Daniel Feldman regisztrált dietetikus is megerősíti, hogy egy megfelelően összeállított étrend esetében nem kell aggódnunk a HFCS miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy korábbi, 2008-as kutatás szerint a HFCS összetételben és a szervezet anyagcseréjét tekintve sem különbözik lényegesen más fruktóz-glükóz alapú édesítőszerektől. Az eredmények arra utalnak, hogy bár fontos, hogy általánosságban korlátozzuk a hozzáadott cukrok fogyasztását, a HFCS nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot más cukorfajtákhoz képest.

Címkék:
elhízás, egészség, méz, diéta, dietetikus, tanulmány, cukor, kukorica, édesítőszer,