Nehéz időszak vár 10-ből 3 magyarra: kígyózó sorok lehetnek hamarosan a patikákban

Pénzcentrum2024. február 25. 12:00

A pollenterhelés az elkövetkező napokban továbbra is országosan magas, bár a záporok lokálisan átmenetileg lecsökkenthetik a pollenkoncentrációt - írta pénteki pollenjelentésében az NNGYK. A ciprus- és tiszafafélék, valamint az éger pollenkoncentrációja országosan magas, helyenként elérheti a nagyon magas szintet. A kőris és a nyár pollenje országosan a közepes-magas, a mogyoróé és a szilé az alacsony-közepes tartományban alakulhat, bár a mogyoróé fokozatosan csökken. A juhar és a fűz virágporának koncentrációja jellemzően alacsony, helyenként elérheti a közepes szintet - közölték.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony - írja a jelentés. A tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek fokozódására és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól - javasolja a népegészségügyi központ.

Rengeteg az allergiás

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, mint amikor esősebb.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek a tünetektől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
egészség, allergia, egészségügy, tavasz, pollen, allergén, lakosság, pollenkoncentráció, tünet, pollenszezon, allergiaszezon, tünetek, pollennaptár, nngyk, pollenallergia,